Uitdagers Iran wijken niet, krant verboden

Beide verslagen hervormingsgezinde uitdagers van de Iraanse president Ahmadinejad, Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, handhaven hun verzet tegen de uitslag, ook na de bekrachtiging daarvan door de Raad van Hoeders van de Grondwet. De opstelling van Mousavi en Karroubi bleek uit publicaties op hun websites. Karroubi’ s krant Ettemaad Melli werd verboden omdat de mededeling van de geestelijke dat hij „deze regering niet als legitiem” erkent erin zou worden gepubliceerd. Ettemaad Melli was een van de laatste overgebleven hervormingsgezinde kranten.

De Iraanse politiechef meldde vandaag dat tijdens de protestdemonstraties in Teheran na de presidentsverkiezingen van 12 juni in totaal 1.032 mensen zijn opgepakt, maar dat de meesten van hen inmiddels weer zijn vrijgelaten. Degenen die nog vastzitten – volgens oppositiebronnen onder anderen leidende hervormers als ex-vice-president Abtahi en ex-presidentieel adviseur Said Hajarian – zijn verwezen naar civiele en revolutionaire rechtbanken. Dat duidt erop dat ze worden berecht. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten in het hele land mogelijk 2.000 mensen vast.

De politiechef zei dat Teheran Interpol heeft gevraagd een arrestatiebevel uit te geven tegen Arash Hejazi, een arts die getuige was van de dood van een jonge vrouw, Neda Agha Soltan, tijdens de protesten en naar Londen is gevlucht. Hejazi heeft gezegd dat de vrouw door een lid van de Baseej-veiligheidsdienst is gedood, wat de autoriteiten betwisten.

Volgens de politiechef zijn in totaal 20 „oproerkraaiers” gedood bij geweld tijdens het protest. Aan de zijde van de veiligheidsdiensten zijn volgens hem 500 gewonden gevallen.

Groot-Brittannië en de Europese Unie proberen Iran onder druk te zetten om drie employés van de Britse ambassade die nog vastzitten in Teheran, vrij te laten. Oorspronkelijk werden acht stafleden opgepakt op beschuldiging van een rol bij buitenlandse inspanningen om burgers tot verzet tegen het regime op te stoken. Het Iraanse persbureau Fars meldde vandaag dat een van de drie die nog vastzitten „een opmerkelijke rol” speelde in de onrust.

President Ahmadinejad annuleerde vandaag een bezoek aan Libië, waar hij een topconferentie van de Afrikaanse Unie zou bijwonen. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat hij het te druk had. De president ging kort na de verkiezingen wel naar Rusland. (Reuters, AP, AFP)