Spelen in R'dam: status nul

Bij alle presentaties van het plan de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen, was er één taboe: het noemen van een stad. Te prematuur en te gevoelig, was het argument. De kandidatuur van een stad komt pas aan de orde in 2016 als definitief over kandidaatstelling wordt besloten.

Hoe is het dan mogelijk dat Rotterdam zich gisteren bij monde van wethouder Lucas Bolsius (CDA), tot voor kort portefeuillehouder sport, opwierp als kandidaat? „Typisch een voorbeeld van: ik wil vooraan staan”, zegt André Bolhuis, als bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF verantwoordelijk voor het Olympisch Plan 2028. Over de waarde van de Rotterdamse kandidatuur is hij glashelder: „Status nul.”

Bolsius verscheen gisteren op de televisie in het NOS Sportjournaal om Rotterdam als olympische stad aan te prijzen. Opmerkelijk, omdat er formeel geen collegebesluit aan de kandidatuur ten grondslag ligt.

Maar vooral tot verbazing van Bolhuis, die niet beter weet of er is met de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – afgesproken gezamenlijk op te trekken. „Ik ben onaangenaam verrast. Hier sprak iemand die kennelijk niet weet waarover hij het heeft.”