Rol banken bij Kroymans onderzocht

De curatoren in het faillissement van de Hilversumse auto-importeur Kroymans onderzoeken of vier Nederlandse banken die het bedrijf financierden, onrechtmatig hebben gehandeld.

Vlak voor het bedrijf eind maart met 750 miljoen euro schuld failliet ging, werden in overleg met ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank gezonde onderdelen van het autobedrijf verkocht aan een ander bedrijf van eigenaar Frits Kroymans. Dezelfde banken treden ook bij dit bedrijf weer op als financiers. De curatoren Frits Kemp en Cees de Jong bevestigen dat ze de transacties onderzoeken. Als de onderdelen niet verkocht waren, hadden die nu bij de verkoop van de failliete boedel veel geld kunnen opleveren voor de schuldeisers, zegt Kemp.

De verkoop van de onderdelen was een eis van de banken, in ruil voor verdere financiering van Kroymans, zegt Tjeerd Meijer, bedrijfsjurist van Frits Kroymans. Kroymans moest van de banken zelf ook nog 25 miljoen euro in het autobedrijf steken. Hij ging akkoord met de eisen van de banken in de hoop zijn autobedrijf hiermee te redden. Ruim twee maanden later ging het alsnog failliet.

Volgens Meijer dacht Kroymans zijn bedrijf nog te kunnen redden. „Maar achteraf gezien kun je zeggen dat vooral de banken beter zijn geworden van de transacties.” Zo is een onderdeel uit het autobedrijf door het andere bedrijf van Kroymans ook alweer verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om de schulden bij de banken af te lossen. De banken willen geen commentaar geven op de transacties.

Het autobedrijf groeide de afgelopen jaren hard met veel geleend geld uit tot een bedrijf met 4.000 werknemers. Toen de autoverkoop vorig jaar inzakte, raakte het bedrijf snel in de problemen door de enorme schuldenlast.

Kroymans was vooral bekend als importeur van het exclusieve Italiaanse merk Ferrari. Frits Kroymans bezat zelf een grote collectie historische Ferrari’s, die miljoenen waard is. Die is begin dit jaar door de banken in beslag genomen, als onderpand voor de schulden. Kroymans kan ze terugkopen. Anders worden ze geveild.

Frits Kroymans heeft onlangs oud-bankier Jan Peter Schmittmann aangetrokken om hem te adviseren bij zijn zaken. Schmittmann vertrok eind vorig jaar als topman van ABN Amro Nederland, na de nationalisatie van de bank.

Kroymans: pagina 13

    • Tom Kreling