'Puccini? Een man zonder originaliteit, hoor'

dvd klassiek

Toscanini In His Own Words

€ 32,99

Toscanini was een legendarisch dirigent. Om zijn scherpe interpretaties, zijn fotografisch geheugen, zijn röntgenoor. Niet om zijn uitspraken, want aan interviews deed hij niet. Gelukkig maakte zoon Walter stiekem opnames van de gesprekken in Toscanini’s huiskamer, en op basis daarvan ontstond Toscanini in his own words, nu ook op dvd.

Voor de film moet je het niet doen. Die is vrij erg; mensen in een huiskamer, die met zwaar Italiaans accent dingen zeggen als: „Maestro, u lacht! Waar denkt u aan?” Maar wat die maestro dan zegt, is meer dan de moeite waard. ‘Puccini? Een man zonder originaliteit, hoor.’ Hm, denk je dan. Maar hij geeft voorbeelden die je oren doen krullen. Ook om te onthouden: „Er is geen noodzaak voor middelmatigheid.” Gesprekken worden afgewisseld met beelden die je bewust maken van Toscanini’s grootheid. Die Aida! Wat een pit, puls en controle. De Ouverture Lohengrin, diep ontroerend. „Wagner brengt ons naar andere sferen”, zegt Toscanini. Hijzelf ook.

Mischa Spel

    • Mischa Spel