Prijzen in eurozone gedaald met 0,1 pct

De jaarlijkse inflatie in de eurozone is ten opzicht van vorig jaar negatief. Dat verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om aanvullende crisismaatregelen te nemen.

Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, gisteren bekend gemaakt. Consumentenprijzen waren in juni met 0,1 procent gedaald ten opzichte van juni vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de inflatie gemeten wordt in de eurozone dat er officieel sprake is van deflatie.

Bij deflatie wordt geld niet minder, maar juist meer waard. Dat brengt het risico met zich mee dat mensen aankopen gaan uitstellen, omdat die de volgende maand goedkoper zullen zijn. Dat zet een rem op de economische groei. Volgens berekeningen van RBS is het voor het eerst sinds 1953 dat de inflatie in de eurozone negatief is.

De ECB streeft ernaar de inflatie „onder, maar dichtbij” de 2 procent te houden. Door de crisis heeft de ECB de rente verlaagd tot 1 procent en wil die voor een langere periode zo laag houden. Vorige week verstrekte de ECB voor 442 miljard aan leningen aan Europese banken, ook bedoeld om de economie weer op gang te helpen.

De deflatie wordt veroorzaakt door de sterk gedaalde energieprijzen in vergelijking met vorig jaar en door de diepe recessie die de hele wereld treft. De verwachting is dat de deflatie hooguit enkele maanden zal aanhouden.