Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Overige films

* Grizzly Man (Werner Herzog, 2005, VS). In zonderlingen gespecialiseerde regisseur Herzog maakte een portret van de Amerikaanse ‘dierenbeschermer’ Timothy Treadwell, die in 2003 samen met zijn vriendin Amie Huguenard in Alaska werd opgegeten door de beren die hij al dertien jaar lang bestudeerde. Documentaire bestaat uit archiefmateriaal van Treadwell zelf en interviews met vrienden en andere betrokkenen. Ned.3, 20.30-22.30u.

Touching the Void (Kevin Macdonald, 2003, Canada). Deels gedramatiseerde documentaire reconstrueert het bijna fatale Peruaanse avontuur uit 1985 van de Britse bergbeklimmers Joe Simpson en Simon Yates. Vraaggesprekken met hen worden gelardeerd met nagespeelde scènes. RTL7, 22.20-0.25u.

* The World’s Fastest Indian (Roger Donaldson, 2005, Nieuw-Zeeland/VS). Anthony Hopkins speelt innemend de Nieuw-Zeelandse zestiger Burt Munro die al een eeuwigheid sleutelt aan zijn Indian, een antieke legermotorfiets die hij zo heeft opgevoerd dat hij er in 1967 een snelheidsrecord mee vestigt op de zoutvlaktes van Utah. Tijdens zijn reis naar Utah heeft Munro, die echt heeft bestaan, alle cynisme overboord gegooid. Een ode aan goedmoedigheid. Ook met Iain Rea. BBC1, 23.45-1.40u.