NMa beslist: PCM moet NRC afstoten

PCM Uitgevers moet NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, afstoten. Alleen dan mag het Belgische mediaconcern De Persgroep een meerderheidsbelang nemen in PCM.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag bekendgemaakt. De NMa heeft onderzoek gedaan naar hoe de plannen van PCM Uitgevers en De Persgroep de lezers- en advertentiemarkt in Nederland zouden beïnvloeden. Het Belgische mediaconcern wil voor 130 miljoen euro een belang nemen van 58,4 procent in de Nederlandse kranten- en boekenuitgever. PCM wil met De Persgroep zijn schulden aan de banken verminderen.

Als De Persgroep PCM in zijn geheel zou overnemen, dan zou het nieuwe bedrijf volgens de NMa een te hoog gezamenlijk aandeel krijgen op de lezersmarkt voor lokale en regionale dagbladen in de regio Amsterdam. Het Parool, een uitgave van De Persgroep, en het merendeel van de landelijke dagbladen zouden dan in één hand komen. „Uit onderzoek is gebleken dat lezers van Het Parool, als ze overstappen naar een ander dagblad, voornamelijk kiezen voor de Volkskrant of NRC Handelsblad/nrc.next”, aldus de NMa. De mededingingsautoriteit laat De Telegraaf, de grootste krant van Nederland en veel gelezen in Amsterdam, buiten beschouwing.

Christian Van Thillo, gedelegeerd bestuurder van De Persgroep, heeft al eerder aangegeven NRC Media te willen verkopen. Volgens de Belg passen de concurrerende kwaliteitskranten NRC Handelsblad en de Volkskrant niet binnen één krantenbedrijf. Het bedrag dat NRC Media zou opbrengen helpt PCM tevens om de bankschuld te verlagen. De uitspraak van de NMa geeft de voorgenomen verkoop van NRC Media nu een meer bindend karakter. Volgens de mededingingsautoriteit neemt niet alleen de concurrentie in Amsterdam toe, maar ook die in heel Nederland. Als mogelijke kopers voor NRC Media worden onder meer investeerder HAL en De Telegraaf genoemd.

PCM bezit naast de genoemde kranten binnenkort ook het AD. Het bedrijf koopt het 37 procentsbelang van Wegener in het AD. De Persgroep is in Nederland ook eigenaar van radiostation Q-Music.

De NMa ziet op het gebied van het aanbieden van advertentieruimte, waarop De Persgroep en PCM beide eveneens actief zijn, geen mededingingsprobleem als gevolg van de deelneming van De Persgroep in PCM.