Nieuw bewind dreigt Zelaya met arrestatie

Het nieuwe bewind in Honduras heeft gisteren gedreigd president Zelaya te arresteren als hij morgen terugkeert naar zijn land, zoals hij voornemens is. Zondag werd Zelaya door het leger verdreven, maar de hele regio, inclusief de VS, dringt aan op zijn terugkeer.

De hoogste aanklager van het land en ‘waarnemend president’ Micheletti lieten gisteren weten dat er arrestatiebevelen tegen Zelaya klaarliggen en dat hij wordt opgepakt zodra hij voet op Hondurese bodem zet.

Hierop werd het bewind van Micheletti vannacht een ultimatum gesteld door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Binnen 72 uur moet Zelaya’s „onmiddellijke, veilige en onvoorwaardelijke terugkeer als president naar zijn grondwettelijke functies” een feit zijn, anders schorst de regionale landenclub Honduras als lid.

De verdreven president zelf herhaalde dat hij morgen terugkeert „om weer aan de slag te gaan”. Hij is voornemens dit te doen samen met OAS-secretaris-generaal Insulza, de linkse presidenten Cristina Kirchner van Argentinië en Rafael Correa van Ecuador, en de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de Nicaraguaan Miguel d’Escoto.

Op uitnodiging van D’Escoto sprak Zelaya gisteren in New York de VN-vergadering toe. Hij zei zijn huidige termijn – die afloopt in januari 2010 – vol te willen maken en geen extra termijn te ambiëren, zoals zijn critici hem verwijten. De VN-assemblee riep alle lidstaten op alleen Zelaya als wettig staatshoofd van Honduras te erkennen.

Ondanks de toenemende internationale druk, bleven de coupplegers gisteren vasthouden aan hun claim dat het verdrijven van Zelaya gerechtvaardigd was, omdat hij tegen de grondwet zou hebben gehandeld door een omstreden referendum te willen doorzetten.

Zo werd een manifestatie in de hoofdstad Tegucigalpa georganiseerd, waarbij burgers hun steun betuigden aan de coup en het nieuwe bewind. Betogingen vóór Zelaya werden de afgelopen dagen uiteengejaagd. Verder werd gisteren de ingestelde avondklok verlengd tot en met vrijdag en bleven kranten en tv -en radiozenders die op de hand van Zelaya zijn, dicht.

De coupplegers lieten gisteren voor het eerst blijken dat ze mogelijk bereid tot onderhandelingen, toen ze zeiden een delegatie af te vaardigen naar Washington. Zelaya zou daar vandaag het OAS-hoofdkwartier en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt. Of er echt onderhandelingen komen, is onbekend. (AP, Reuters)