Minister Bos erkent dat ABN en Fortis duurder zijn

Den Haag. Minister Bos (Financiën, PvdA) heeft voor het eerst erkend dat er eind vorig jaar 6,5 miljard euro extra is geïnvesteerd in de banken ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Verkoop van die financiële instellingen dient volgens Bos 23,3 miljard euro op te brengen ”om de totale investering terug te verdienen”. Bos schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin wordt opnieuw uitgelegd hoe het kabinet eind vorig jaar meer controle kreeg over ABN Amro nadat hier onduidelijkheid over was ontstaan. Tot nu toe liet de minister in het midden of de genationaliseerde instellingen 16,8 miljard - het oorspronkelijke aankoopbedrag - of 23,3 miljard zouden moeten opbrengen bij verkoop. ABN Amro en Fortis Bank Nederland werden in oktober vorig jaar voor 16,8 miljard euro uit het zieltogende Fortis-concern getild. De Nederlandse staat nam toen ook 50 miljard euro aan leningen over die Fortis Bank Nederland bij de Belgische Fortis-holding had afgesloten.