Mariniers VS in spookstad Now Zad

Mariniers VS in spookstad Now Zad Khwaja Jamal, 1 juli. Amerikaanse militairen van de 2e Marine Expeditionary Brigade staan op de uitkijk bij een qala (huis met ommuurd erf) bij Khwaja Jamal, een dorp nabij Now Zad in de Afghaanse provincie Helmand. De afgelopen weken zijn 10.000 Amerikaanse mariniers aangekomen in Helmand, waar zij 5.000 Britten moeten helpen om regio’s als Now Zad weer onder controle te krijgen. Vorig jaar al nam een Amerikaanse compagnie (zo’n 300 man) Now Zad over van de Britten. Drie jaar geleden vluchtte de bevolking voor de Talibaan. De strijd verkeert in een impasse; er zijn kleine gevechten en bermbommen, maar geen grote aanvallen. De mariniers hebben om versterking gevraagd. Foto AP In this photo taken Monday, June 22, 2009, U.S. Marines from the 2nd MEB, 2nd Battalion, 3rd Marines stand guard along a wall in the village of Khwaja Jamal near their base near Now Zad in Afghanistan's Helmand province. Three years after its residents fled, the once bustling town of Now Zad is the scene of a stalemate between U.S. Marines and Taliban insurgents and an example of the challenges facing the U.S. administration even as it sends 21,000 extra Marines and soldiers to the south to try and turn around a bogged down, 8-year-long war. (AP Photo/David Guttenfelder) Associated Press