Maar het gaat om het gebaar

(AP/ Charles Dharapak) A maintenance worker carries a large stuffed purple monkey left for pop star Michael Jackson at the makeshift memorial into the Jackson family residence in Encino, Calif., Tuesday, June 30, 2009. (AP Photo/Charles Dharapak)
(AP/ Charles Dharapak) A maintenance worker carries a large stuffed purple monkey left for pop star Michael Jackson at the makeshift memorial into the Jackson family residence in Encino, Calif., Tuesday, June 30, 2009. (AP Photo/Charles Dharapak) Associated Press

Stel: je grote popidool is overleden. Wat geef je hem dan als eerbetoon? Een groepje fans van Michael Jackson kwam met het idee van een grote paarse, aap. Een onderhoudsmedewerker droeg hem gisteren het huis van de familie Jackson in Encino binnen.

Het huis in een voorstad van Los Angeles trok sinds de dood van Jackson, afgelopen donderdag, honderden mensen die ballonnen, bloemen, kaarten, posters en knuffelberen neerlegden.

Een aap ligt voor de hand. Michael Jackson had immers een tijdje Bubbels, een echte chimpansee, als huisdier. In de jaren tachtig ‘redde’ Jackson hem uit een proefdierkliniek in Texas. Jackson nam het dier mee op zijn Bad World Tour en in Tokyo deelden ze zelfs een tweepersoonskamer. Later verhuisde Bubbles met Michael mee naar zijn landgoed ‘Neverland’, waar hij in een bedje in de hoek van de slaapkamer sliep. In de BBC-documentaire Living with Michael Jackson van Martin Bashir vertelt Jackson dat de aap te agressief werd en dat hij hem daarom naar een dierenasiel bracht. Volgens de site van het blad People maakt de chimpansee het goed en leeft hij in een apenreservaat in de Amerikaanse staat Florida.

Morgen wordt het stoffelijk overschot van de zanger overgebracht naar Neverland, vanaf vrijdag kan het publiek daar een wake bijwonen.

Filmpje met Michael Jackson en Bubbels in Tokyo op nrc.next.