Maandagenda juli 2009

Romeo en Julia

museum

NEMO

Amsterdam: hele maand juli en augustus. www.e-nemo.nl

Op het dak van science center NEMO is deze zomer het grootste dakterras van Amsterdam te vinden. Met strandstoelen, een fototentoonstelling, levensgrote spellen, een waterspeelplaats en een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Ontdek de wetenschap van het nietsdoen terwijl kinderen kunnen meedoen met een van de extra kinderactiviteiten op het dak. Elke dag van 12.00 tot 19.30 uur gratis te bezoeken.

Muziek

Mogwai

Eindhoven: Effenaar, wo 1 juli, 20.15 uur. www.effenaar.nl

Mooie, statige muziek is het. Maar pas op, de lange instrumentale sfeerstukken van de Schotse groep Mogwai kunnen plotseling exploderen in levensgevaarlijk lawaai van vervormde gitaren, donderende bassen en verpletterende drums. Oordopjes zijn gewenst, voor de zekerheid. De Schotse koningen van de post-rock staan garant voor intense, bezwerende, loeiharde, maar bij vlagen ook strelende concerten.

Mogwai

Video

Les commerçants

Amsterdam: Melkweg. wo 1 t/m za 11 juli (behalve 5 & 8 juli), 18.00 uur . www.melkweg.nl

Als onderdeel van julidans is in de Melkweg de video Les commerçants van Cinedans te zien. Een serie videoportretten van mensen die hun lichaam gebruiken om geld te verdienen, onder wie een vrouwelijke bokser, een circusacrobaat en een professionele pornoacteur. Hoeveel is hun lichaam in geld uitgedrukt waard? Elk portret duurt 7 minuten en bestaat uit een gedanste solo en een interview.

Les commerçants

muziek

Kings of Leon

Rotterdam: Ahoy, do 2 juli, 20.00 uur. www.Ahoy.nl

De schrapende stem van Caleb Followill met zijn altijd wat zeurderige intonatie, dreigende gitaren, robuuste basnoten. Teksten over ‘no mercy’ en ‘baby this is oh-oh-only bringing me down’. Kings Of Leon uit Mount Juliet, Tennessee deed er acht jaar over om zijn karakteristieke rockgeluid uit de indiehoek te halen en naar de hitparade te transporteren. Nu is het zover, met de single Sex on fire en het vierde album Only By The Night.

openluchtconcert

Joss Stone en Jason Mraz

Amsterdam: Westerpark, do 2 juli, 19.30 uur. www.liveatwesterpark.nl

Dubbelconcert van twee jonge soulartiesten. Als zestienjarige met grootse stem verraste Joss Stone (1987) de wereld met haar debuutalbum. Inmiddels schittert ze naast grootheden als James Brown en The Rolling Stones. Jason Mraz (1977) wordt geroemd om zijn onbezorgde houding en deuntjes die lekker in het gehoor liggen en die perfect passen bij een onbezorgde avond in het Westerpark.

openluchtopera

King Arthur

Utrecht: Fort Rijnauwen, do 2 t/m za 11 juli, 21:15. www.xynix.nl

Xynix Opera brengt voor kinderen de opera King Arthur van Henry Purcell. De voorstelling wordt bij zonsondergang gespeeld op Fort Rijnauwen en gaat over twee koningen die strijden om de Graal en de hand van de blinde Emmelijn. De liefdesstrijd tussen Arthur en Oswald ontaardt in een bloedstollend duel. King Arthur wordt uitgevoerd door zangers, dansers en een barokorkest in een moderne bewerking.

museum

Avonduren in het Rijks

Amsterdam: vanaf vrijdag 3 juli elke vrijdag in de maanden juli en augustus, 17.30 uur. www.rijksmuseum.nl

Afwisselend programma met verhalen op zaal door conservatoren van het Rijksmuseum, gastsprekers, films, muzikanten, acteurs, hapjes en drankjes. Ook kan elke vrijdagavond gepicknickt worden in de tuin van het Rijksmuseum. Daarnaast is er live muziek en zijn er elke vrijdagavond rondleidingen te volgen over eten en eetgewoontes in de Gouden Eeuw.

dance

Sensation

Amsterdam: Arena, vrijdag 3 en zaterdag 4 juli, 22.00 uur. www.sensation.com

Dance- en trancespektakel dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. Met de beste dj’s van de wereld. Naast het nieuwste op het gebied van visuele effecten (licht, video, vuurwerk, lasershows, decors en dergelijke) en live-acts, zorgt de dresscode (wit) voor een extra dimensie. Voor het eerst vindt het evenement twee avonden achter elkaar plaats, in de Amsterdam Arena.

Sensation, dresscode: white

muzieknacht

Museumnacht leiden

Leiden: za 4 juli vanaf 20.00 uur. www.museumnachtleiden.nl

Nachtelijke openstelling van Museum Boerhaave, Hortus botanicus Leiden, Stedelijk Museum De Lakenhal en Scheltema, Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden, SieboldHuis en Museum Volkenkunde. Met dj’s, optredens, openluchtbioscoop, workshops, theater, dansen en meer. Afterparty’s in InCasa en ALSV Quintus. Het vervoer gebeurt met boten, riksja’s en museumbussen en is gratis.

expositie

Air Pressure

Utrecht: de Uithof, za 4 juli t/m 13 september. www.airpressure.nl

In de Botanische Tuinen van de Uithof in Utrecht zijn deze zomer opblaasbare sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy te zien. Daaronder levensgrote, knalroze varkens, een XL-hondendrol en zijn overbekende Kabouter Buttplug, in het roze, allemaal in opblaasbare vorm. De inflatables zijn elke dag te bekijken tijdens de openingsuren van de Botanische Tuinen, behalve bij windkracht 5 of meer.

De varkens van Paul McCarthy

fotografie

Kim Boske: Mapping

Amsterdam: Foam, vrijdag 10 juli t/m 3 september. www.foam.nl

De Nederlandse fotograaf Kim Boske (1978) is gefascineerd door het systeem van tijd en ruimte. In de serie Mapping onderzoekt Boske hoe de fysieke beweging door tijd en ruimte ons perspectief op de wereld continue verandert. Voor deze serie fotografeerde zij bomen vanuit meerdere standpunten. Deze verschillende gedaantes brengt ze samen in een nieuw beeld dat de boom in zijn volle hoedanigheid onthult.

dance

Dance Valley

Noord-Holland: Spaarnwoude, za 11 juli. 10.00-24.00 uur. www.dancevalley.nl

Vijftiende editie van Nederlands grootste openluchtdancefestival, in tenten en op een groot openluchtpodium. Elke tent vertegenwoordigt één van de vele dancestijlen en daardoor is het aanbod op Dance Valley enorm breed. Met op het hoofdpodium de meest populaire dj’s. De line-up is elk jaar weer van hoge kwaliteit. Na afloop is er een officiële afterparty in The Sand in Amsterdam.

muziek

Marike Jager

Amsterdam: zo 12 juli, 15.00 uur. www.openluchttheater.nl

Sinds ze in 2003 de Grote Prijs van Nederland won, geldt Marike Jager als een groot talent. Ze won met haar debuutalbum The Beauty Around de Essent Award. Ook is ze genomineerd voor twee Edisons: Beste Vrouwelijke Artiest en Beste Album. Deze zondag geeft ze een concert tijdens het Vondelpark Openluchttheater, waar dit jaar naast dans, cabaret en muziek extra aandacht is voor klassieke muziek op de zondagmiddag.

fietstocht

Parfum de BoemBoem

Rotterdam: centrum, zo 12 t/m za 25 juli. www.parfumdeboemboem.nl

Rotterdam verandert snel en ingrijpend. Bouwputten, hijskranen en sloopkogels scheppen chaos in het straatbeeld en kondigen een nieuw begin aan. Parfum de BoemBoem verleidt bewoners en bezoekers van Rotterdam de veranderingen van de stad mee te beleven. Een serie zinnenprikkelende fietsroutes leidt langs Rotterdamse bouwplaatsen en zet de schoonheid van bouwen en slopen centraal.

muziek

Regina Spector

Amsterdam: Paradiso, di 14 juli, 20.30 uur. www.paradiso.nl

Na haar debuutalbum 11:11 (2001) ontdekten steeds meer mensen singer/songwriter Regina Spector en haar prachtige stem. Haar originele anti-folkliedjes met pianobegeleiding zijn summier maar krachtig. Vorige maand is het zesde album van de in Moskou geboren Spektor uitgekomen, vol met ingenieuze nummers, verrassende wendingen, slimme teksten en grappige beatbox en hiphopexperimenten.

game

Free Gaming Round

Rotterdam: Schouwburgplein, za 18 juli, 12.00 uur. http://www.free-gaming.nl/

Het grootste gratis outdoor-gamingfestival met de nieuwste games, previews, optredens, competities, (game)art, workshops en livegame-acties. Het programma is gemaakt voor en door jongeren. Op het podium kunnen de jongeren hun vaardigheden als gamer tonen, maar er is ook ruimte voor dj’s, vj’s, muzikanten en dansers. Onderdeel van jongerenfestival Your World.

festival

De Affaire

Nijmegen: Valkhofpark, Voerweg, Habana aan de Waal, za 18 t/m vrijdag 24 juli.

De Affaire 2009 is het alternatief culturele festival tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen. Met locatietheater, bands en jazz op podia en verrassende theateracts, voor kinderen en volwassen, op verschillende locaties in de stad. Aan de overkant van de Waal, ver weg van het gewoel rondom de Zomerfeesten, is Habana een oase van rust. Op het ‘strand’ liggen, pootjebaden, sapje drinken.

mode

Fashion Village

Rotterdam: Schouwburgplein, zo 19 juli, 15.00 -19.00 uur. http://your09.nl/home

Fashion Village is een van de zomeractiviteiten van Your World, het jongerenjaarprogramma in Rotterdam. Op het Schouwburgplein kunnen de laatste trends op het gebied van mode, schoenen en accessoires van verschillende modelabels worden bekeken. Ook zijn er modeshows van jong en aanstormend talent, en workshops in de ontwerpstudio van Your cup of T.

Maandagenda juli 2009

Romeo en Julia

dans

Amsterdam: Koninklijk Theater Carré, wo 22 t/m vrijdag 24 juli, 19.30 uur. www.theatercarre.nl

Koninklijk Theater Carré presenteert in het kader van het Wereldzomerfestival het grootste klassieke ballet-evenement van dit jaar. Shakespeares tragische liefdesgeschiedenis uit 1595 wordt uitgevoerd door het wereldberoemde gezelschap Mariinsky (Kirov) Ballet uit Sint Petersburg. Later volgen nog: Sleeping Beauty (28, 29 en 30 juli), Don Quichotte (31 juli- 1 aug) en Het Zwanenmeer (25-26 juli).

muziek

Regina Spector

Amsterdam: Paradiso, di 14 juli, 20.30 uur. www.paradiso.nl

Na haar debuutalbum 11:11 (2001) ontdekten steeds meer mensen singer/songwriter Regina Spector en haar prachtige stem. Haar originele anti-folkliedjes met pianobegeleiding zijn summier maar krachtig. Vorige maand is het zesde album van de in Moskou geboren Spektor uitgekomen, vol met ingenieuze nummers, verrassende wendingen, slimme teksten en grappige beatbox en hiphopexperimenten.

muziek

Kings of Leon

Rotterdam: Ahoy, do 2 juli, 20.00 uur. www.Ahoy.nl

De schrapende stem van Caleb Followill met zijn altijd wat zeurderige intonatie, dreigende gitaren, robuuste basnoten. Teksten over ‘no mercy’ en ‘baby this is oh-oh-only bringing me down’. Kings Of Leon uit Mount Juliet, Tennessee deed er acht jaar over om zijn karakteristieke rockgeluid uit de indiehoek te halen en naar de hitparade te transporteren. Nu is het zover, met de single Sex on fire en het vierde album Only By The Night.

museum

NEMO

Amsterdam: hele maand juli en augustus. www.e-nemo.nl

Op het dak van science center NEMO is deze zomer het grootste dakterras van Amsterdam te vinden. Met strandstoelen, een fototentoonstelling, levensgrote spellen, een waterspeelplaats en een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Ontdek de wetenschap van het nietsdoen terwijl kinderen kunnen meedoen met een van de extra kinderactiviteiten op het dak. Elke dag van 12.00 tot 19.30 uur gratis te bezoeken.

dans

Romeo en Julia

Amsterdam: Koninklijk Theater Carré, wo 22 t/m vrijdag 24 juli, 19.30 uur. www.theatercarre.nl

Koninklijk Theater Carré presenteert in het kader van het Wereldzomerfestival het grootste klassieke ballet-evenement van dit jaar. Shakespeares tragische liefdesgeschiedenis uit 1595 wordt uitgevoerd door het wereldberoemde gezelschap Mariinsky (Kirov) Ballet uit Sint Petersburg. Later volgen nog: Sleeping Beauty (28, 29 en 30 juli), Don Quichotte (31 juli- 1 aug) en Het Zwanenmeer (25-26 juli).

Romeo en Julia

dance

Sensation

Amsterdam: Arena, vrijdag 3 en zaterdag 4 juli, 22.00 uur. www.sensation.com

Dance- en trancespektakel dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. Met de beste dj’s van de wereld. Naast het nieuwste op het gebied van visuele effecten (licht, video, vuurwerk, lasershows, decors en dergelijke) en live-acts, zorgt de dresscode (wit) voor een extra dimensie. Voor het eerst vindt het evenement twee avonden achter elkaar plaats, in de Amsterdam Arena.

Sensation, dresscode: white

Muziek

Mogwai

Eindhoven: Effenaar, wo 1 juli, 20.15 uur. www.effenaar.nl

Mooie, statige muziek is het. Maar pas op, de lange instrumentale sfeerstukken van de Schotse groep Mogwai kunnen plotseling exploderen in levensgevaarlijk lawaai van vervormde gitaren, donderende bassen en verpletterende drums. Oordopjes zijn gewenst, voor de zekerheid. De Schotse koningen van de post-rock staan garant voor intense, bezwerende, loeiharde, maar bij vlagen ook strelende concerten.

Mogwai

museum

Avonduren in het Rijks

Amsterdam: vanaf vrijdag 3 juli elke vrijdag in de maanden juli en augustus, 17.30 uur. www.rijksmuseum.nl

Afwisselend programma met verhalen op zaal door conservatoren van het Rijksmuseum, gastsprekers, films, muzikanten, acteurs, hapjes en drankjes. Ook kan elke vrijdagavond gepicknickt worden in de tuin van het Rijksmuseum. Daarnaast is er live muziek en zijn er elke vrijdagavond rondleidingen te volgen over eten en eetgewoontes in de Gouden Eeuw.

expositie

Air Pressure

Utrecht: de Uithof, za 4 juli t/m 13 september. www.airpressure.nl

In de Botanische Tuinen van de Uithof in Utrecht zijn deze zomer opblaasbare sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy te zien. Daaronder levensgrote, knalroze varkens, een XL-hondendrol en zijn overbekende Kabouter Buttplug, in het roze, allemaal in opblaasbare vorm. De inflatables zijn elke dag te bekijken tijdens de openingsuren van de Botanische Tuinen, behalve bij windkracht 5 of meer.

De varkens van Paul McCarthy

mode

Fashion Village

Rotterdam: Schouwburgplein, zo 19 juli, 15.00 -19.00 uur. http://your09.nl/home

Fashion Village is een van de zomeractiviteiten van Your World, het jongerenjaarprogramma in Rotterdam. Op het Schouwburgplein kunnen de laatste trends op het gebied van mode, schoenen en accessoires van verschillende modelabels worden bekeken. Ook zijn er modeshows van jong en aanstormend talent, en workshops in de ontwerpstudio van Your cup of T.

openluchtconcert

Joss Stone en Jason Mraz

Amsterdam: Westerpark, do 2 juli, 19.30 uur. www.liveatwesterpark.nl

Dubbelconcert van twee jonge soulartiesten. Als zestienjarige met grootse stem verraste Joss Stone (1987) de wereld met haar debuutalbum. Inmiddels schittert ze naast grootheden als James Brown en The Rolling Stones. Jason Mraz (1977) wordt geroemd om zijn onbezorgde houding en deuntjes die lekker in het gehoor liggen en die perfect passen bij een onbezorgde avond in het Westerpark.

dance

Dance Valley

Noord-Holland: Spaarnwoude, za 11 juli. 10.00-24.00 uur. www.dancevalley.nl

Vijftiende editie van Nederlands grootste openluchtdancefestival, in tenten en op een groot openluchtpodium. Elke tent vertegenwoordigt één van de vele dancestijlen en daardoor is het aanbod op Dance Valley enorm breed. Met op het hoofdpodium de meest populaire dj’s. De line-up is elk jaar weer van hoge kwaliteit. Na afloop is er een officiële afterparty in The Sand in Amsterdam.

festival

De Affaire

Nijmegen: Valkhofpark, Voerweg, Habana aan de Waal, za 18 t/m vrijdag 24 juli.

De Affaire 2009 is het alternatief culturele festival tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen. Met locatietheater, bands en jazz op podia en verrassende theateracts, voor kinderen en volwassen, op verschillende locaties in de stad. Aan de overkant van de Waal, ver weg van het gewoel rondom de Zomerfeesten, is Habana een oase van rust. Op het ‘strand’ liggen, pootjebaden, sapje drinken.

skate game

ISH

Amsterdam: Vondelpark, vrijdag 24 juli, 21.00 uur. www.ish-events.com

Dans en acrobatische stunts van theater/dansgroep ISH op inlineskates met high energy-skatebattles, human beatbox, dj-duels en breakdance. Om 21.00 uur begint een spectaculaire demonstratie. Van 21.15 uur tot 22.00 uur wordt een workshop Freestyle gehouden waaraan iedereen gratis kan meedoen. Daarna gaan tot 23.00 uur de skates van de vloer voor de ISH rollerdisco. Neem je eigen skates mee.

openluchtbios

Buitenbios Ketelhuis

Amsterdam: Westerpark, za 25 juli, rond 22.00 uur (als het donker is). www.ketelhuis.nl

In de zomermaanden organiseert Bioscoop Het Ketelhuis iedere zaterdagavond gratis openluchtvoorstellingen in het Amsterdamse Westerpark. Deze avond wordt Eldorado vertoond; een licht-absurde, Waalse roadmovie over een autohandelaar en een junkie-inbreker. Met Bouli Lanners en Fabrice Adde, regie door Bouli Lanners.

openluchtopera

King Arthur

Utrecht: Fort Rijnauwen, do 2 t/m za 11 juli, 21:15. www.xynix.nl

Xynix Opera brengt voor kinderen de opera King Arthur van Henry Purcell. De voorstelling wordt bij zonsondergang gespeeld op Fort Rijnauwen en gaat over twee koningen die strijden om de Graal en de hand van de blinde Emmelijn. De liefdesstrijd tussen Arthur en Oswald ontaardt in een bloedstollend duel. King Arthur wordt uitgevoerd door zangers, dansers en een barokorkest in een moderne bewerking.

Romeo en Julia

skate game

ISH

Amsterdam: Vondelpark, vrijdag 24 juli, 21.00 uur. www.ish-events.com

Dans en acrobatische stunts van theater/dansgroep ISH op inlineskates met high energy-skatebattles, human beatbox, dj-duels en breakdance. Om 21.00 uur begint een spectaculaire demonstratie. Van 21.15 uur tot 22.00 uur wordt een workshop Freestyle gehouden waaraan iedereen gratis kan meedoen. Daarna gaan tot 23.00 uur de skates van de vloer voor de ISH rollerdisco. Neem je eigen skates mee.

openluchtbios

Buitenbios Ketelhuis

Amsterdam: Westerpark, za 25 juli, rond 22.00 uur (als het donker is). www.ketelhuis.nl

In de zomermaanden organiseert Bioscoop Het Ketelhuis iedere zaterdagavond gratis openluchtvoorstellingen in het Amsterdamse Westerpark. Deze avond wordt Eldorado vertoond; een licht-absurde, Waalse roadmovie over een autohandelaar en een junkie-inbreker. Met Bouli Lanners en Fabrice Adde, regie door Bouli Lanners.

klassieke muziek

Peter de Grote Festival

Groningen: verschillende locaties, wo 29 juli t/m 9 augustus, 20.15 uur. www.peterdegrotefestival.nl

Het Peter de Grote Festival is een jaarlijkse concertserie in de drie noordelijke provincies van Nederland. Het festival bestaat uit meer dan 30 concerten, een internationale Summer Academy voor jonge getalenteerde musici, lezingen, arrangementen en excursies. Daarbij staat kamermuziek centraal, waarbij de nadruk dit jaar ligt op het pianokwartet en het strijktrio.

concert

Het Ricciotti Ensemble

Tour door Nederland: o.a. zo 26 juli Den haag, do 30 juli Zeist. www.ricciotti.nl

Het Ricciotti is een symfonieorkest bestaande uit veertig studenten, niet gebonden aan concertzalen, zwarte pakken en serieuze gezichten. Ze spelen alle denkbare muziekgenres: klassiek, jazz, pop en wereldmuziek. Deze zomer toert het ensemble twee weken lang van Groningen tot Parijs. Het orkest werkt samen en improviseert met diverse al bestaande initiatieven in verschillende buurten.

Het Ricciotti Ensemble

poezie

Poëzieavond

Groningen: Sterrenwacht op universiteitscomplex Zernike, do 30 juli. www.astronomie.nl

In Koepel Blaauw van de Groningse sterrenwacht wordt in het kader van een landelijk poëziefestival een speciale avond georganiseerd. Enkele dichters en een bus vol publiek zijn welkom bij de recentelijk voltooide sterrenwacht, om (dicht bij de sterren) op het dakterras en bij de telescoop van de Bernoulliborg te genieten van voordrachten en gedichten over het heelal.

reizend theater

De Karavaan

Noord Holland: Westfriese Omringdijk, do 9 t/m zo 26 juli. www.karavaan.nl

Karavaan is het reizend theaterfestival in Noord-Holland en trekt voor het 17de jaar door de kop van Noord-Holland. Dat betekent 126 kilometer rond over de Westfriese Omringdijk, langs onder meer Hoorn, Alkmaar, Schagen en Enkhuizen. ’s Middags zijn er theatervoorstellingen en workshops voor groot en klein. ’s Avonds zijn er voorstellingen met horeca en muziek.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Rijksmuseum

In de maandagenda ( 1 juli, pagina 26 en 27) staat aangekondigd dat het Amsterdamse Rijksmuseum ‘Avonduren in het Rijks’ organiseert, een afwisselend programma met allerlei activiteiten. Dat is onjuist. Er is besloten de avondprogrammering niet voort te zetten en de extra activiteiten zijn gestopt. Wel is het museum de hele zomer iedere vrijdagavond gewoon open tot half 9.