Maagoperatie vrouw verlaagt risico kanker

Rotterdam. Vrouwen met overgewicht die een maagoperatie ondergaan, hebben daarna bijna de helft minder kans op het ontwikkelen van kanker. Voor mannen is dat effect er niet. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in The Lancet van vorige week. Er was al bekend dat er een verband is tussen overgewicht en kanker. Het omgekeerde, dus dat afvallen het risico op kanker vermindert, was nog nooit aangetoond. Gedurende tien jaar volgden de Zweden ruim vierduizend obesitaspatiënten, van wie de helft een maagoperatie onderging. De geopereerde mensen vielen gemiddeld 20 kilo af; 79 vrouwen en 38 mannen in deze groep ontwikkelden kanker. In de controlegroep waren dat er 130 respectievelijk 39. Welk mechanisme ten grondslag ligt aan het verschil in effect tussen mannen en vrouwen, is nog onbekend.