Kroes tegen Britse banken: herstructurering blijft nodig

Het wordt tijd dat overheden zich terugtrekken uit banken die door de crisis in problemen zijn geraakt. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gisteren in een toespraak voor de British Bankers Association in Londen gezegd.

Kroes zei dat overheidsinterventies het bankwezen, en indirect de hele economie, geholpen hebben toen de crisis uitbrak. Maar aan deze reddingsoperaties „geven Europese regeringen potentieel 16,5 procent van het bruto binnenlands product uit. Daardoor wordt de Europese interne markt geconfronteerd met aanzienlijke marktverstoringen.” Sommige grote banken, zoals Royal Bank of Scotland (RBS), blijven zo kunstmatig marktleider. Kroes sloot niet uit dat RBS moet worden opgesplitst. Zij benadrukte dat ze Duitse banken als Commerzbank al eerder pijnlijke herstructurering had opgelegd. RBS was, en blijft door staatssteun, „te groot om toezicht op te houden, te groot om te besturen, te complex om te begrijpen en enorm gevaarlijk voor de Europese interne markt.”

Paul Tucker, vicepresident van de Bank of England, bepleitte op dezelfde conferentie eveneens een „radicale vereenvoudiging” van bepaalde bankconglomeraten.

De Britse financiële sector verloor 250 miljard pond sinds september 2008. Van de totale staatssteun in de EU aan banken, nemen de Britten een derde (1,26 biljoen pond) voor hun rekening. Kroes heeft Europese staatssteunregels, die landen zelf hebben opgesteld om eerlijke concurrentie te garanderen, iets versoepeld om daar in deze noodsituatie toestemming aan te kunnen verlenen. Belangrijke voorwaarde was dat het tijdelijk zou zijn: binnen zes maanden moesten regeringen een herstructureringsplan voor deze banken indienen. Daarin moest staan hoe ze die levensvatbaar wilden maken zonder staatssteun – desnoods door afslanking of opsplitsing.

Deze periode verstrijkt. Banken functioneren nog steeds ondermaats – Kroes noemde het gisteren „a mess”. Niemand weet hoeveel rommelkrediet zij op de balans hebben: regeringen, die het wel weten, weigeren ‘stresstests’ te doen. Daarom dringt Kroes de laatste weken steeds harder aan op herstructurering.

Lees de toespraak van Kroes via nrc.nl/economie

    • Caroline de Gruyter