ING schrapt 800 banen bij verzekeringen

ING Groep gaat al zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten onderbrengen bij Nationale Nederlanden. De operatie kost de komende drie jaar aan nog eens 800 mensen hun baan.

Dat heeft ING vanmorgen bekendgemaakt. De verzekeringsonderdelen RVS, ING Verzekeren Retail en Nationale Nederlanden zullen vanaf 2011 opgaan in Nationale Nederlanden. De merknamen verdwijnen. Doel is om al in 2010 positief bij te dragen aan de winst van de groep. ING wil dat het nieuwe Nationale Nederlanden vanaf 2013 jaarlijks voor 100 miljoen bijdraagt aan de winst.

De 800 banen die zullen verdwijnen komen bovenop de al eerder aangekondigde 1.000 banen die bij ING in Nederland zullen verdwijnen als gevolg van een grote reorganisatie. In totaal schrapt ING wereldwijd 7.000 banen in de reorganisatie. Volgens bestuursvoorzitter Lard Friese van ING Verzekeringen kan het grootste deel van de banen via natuurlijk verloop verdwijnen. „Er werken nu zo’n 8.000 mensen bij de verzekeringsbedrijven van ING”, zei hij. Gedwongen ontslagen zijn echter niet uit te sluiten, omdat ING ook de koers van de verzekeraar wil aanpassen.

Friese: „De klanten stellen hogere eisen aan advies en de begrijpelijkheid van de producten. Daar hebben we de afgelopen jaren misschien te weinig naar geluisterd.” In totaal heeft ING nu meer dan 5 miljoen klanten die verzekeringsproducten hebben afgenomen.

ING zal de verzekeraar Nationale Nederlanden opknippen in drie delen. Een voor particulieren, een voor het midden- en kleinbedrijf en een voor de grote zakelijke klanten. Twee banken die nu nog deel uitmaken van de verzekeringstak (een van Nationale Nederlanden en een van ING) zullen ondergebracht worden bij de bankenpoot van ING.

De samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsbedrijven maakt onderdeel uit van een in januari aangekondigde strategische koerswijziging. Bestuursvoorzitter Jan Hommen kondigde destijds aan dat ING „back to basics” zou gaan en de klant weer meer centraal zou gaan zetten. Een van de belangrijkste wijzigingen was het splitsen van het concern in een bankbedrijf en een verzekeringsbedrijf onder de ING-paraplu.

Friese zei desgevraagd dat het niet de bedoeling is om de verzekeraar uiteindelijk te verkopen. Hij verwees naar een uitspraak van Hommen, die zei dat „de verzekeringsactiviteiten in de Benelux een van de kernbouwstenen zijn van de ING Groep”.