House is de moderne Sherlock Holmes

Er zijn twee tv-avonden waar ik elke week naar uitkijk. Dat zijn de dinsdagavond (gisteren) en de donderdagavond (morgen). Want dan is er een episode van House te zien, op verschillende commerciële Nederlandse zenders.

Voor de niet ingewijden: House is een Amerikaanse serie over een manke, aan pijnstillers verslaafde, maar geniale ziekenhuisarts, dokter Gregory House, gespeeld door de Britse acteur en komiek Hugh Laurie.

Ik hou helemaal niet van de standaard ziekenhuisseries op tv, met veel operatiepaniek en defibrillatorscènes. Maar House is anders, omdat de hoofdpersoon zo’n gestoord, sarcastisch type is – die uiteindelijk wel meestal de juiste diagnose van de mysterieus zieke patiënt weet op te sporen.

In een tv-interview voor de BBC met Jonathan Ross, legde Laurie uit dat de personage van dokter House gebaseerd is op Sherlock Holmes: de geniale, aan drugs verslaafde speurneus.

House is de moderne variant van Holmes, en zoals Laurie het bij Ross zei: „It’s a pro science show.” Deel van de aantrekkingskracht van de serie is dat House voortdurend sentimentele oplossingen en relaties radicaal aan de kant schuift, en met zijn team van drie jonge artsen medische feiten probeert te verzamelen om de ziekteraadsels zo rationeel mogelijk op te lossen. Dat maakt hem eenzaam en onorthodox, en voortdurend in conflict met het gezag, dat protocollen wil naleven.

Gisteren kwamen ineens de ouders van House opduiken, die hij niet wilde zien. En als het aan Laurie en zijn vriend, acteur Stephen Fry ligt, komt Fry nog eens opduiken als het nog genialere broertje van House, zoals ook Sherlock Holmes een nóg genialer broertje had. Maar genoeg House.

Gisteravond laat was er ook nog een fenomenale portretterende reportage op de BBC over een van de geniaalste hedendaagse schilders, David Hockney. In de jaren zestig verhuisde de Brit naar Los Angeles, en werd bekend met prachtige mooie-jongens-bij-zijn-zwembad pop-artschilderijen. Zijn schilderijen van zijn teckels zijn ook wereldberoemd.

Inmiddels woont hij weer voornamelijk in Yorkshire, waar hij vandaan komt. De reportage liet zien dat hij daar, buiten, fris op het doek, prachtige landschappen schildert. „Een foto kan je niet zo’n gevoel van ruimte geven als een schilderij,” aldus de schilder in David Hockney: A Bigger Picture. dat uiteindelijk culmineert in een enorm landschapsschilderij van 600 vierkante meter voor de Royal Academy of Arts in London. Hockney is 70, maar nog steeds een enorme vitale, creatieve geest, die alles wat hij tekent en schildert een frisse lading geeft. Een vreugde om te zien. Toptelevisie.

    • Paul Steenhuis