Hof VS: Franken toch winnaar verkiezingen

Washington. Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Minnesota heeft gisteren de verkiezingsoverwinning van de Democraat Al Franken bevestigd. Op de verkiezingsavond, vorig jaar november, gaven de elektronische stemmachines Frankens Republikeinse tegenstander Norm Coleman een voorsprong in Minnesota. Na een hertelling met de hand werd Franken tot winnaar uitgeroepen, maar Coleman vocht het resultaat aan voor de rechtbank. Met de overwinning van Franken hebben de Democraten hun grootste meerderheid in de Senaat sinds drie decennia. Franken in de 58ste Democraat en dan zijn er nog twee onafhankelijken die routineus met de Democraten meestemmen. Hiermee hebben ze de macht om wetgeving aan te nemen zonder een enkele Republikeinse stem. Ook zijn zestig stemmen genoeg om pogingen van de Republikeinen te niet te doen om wetgeving te blokkeren met een techniek die bekend staat als filibuster.