Hockeyen in het mulle zand

Tijdens de vijfde Beach Hockey Tour is er dit jaar voor het eerst een Pro League voor de betere beachhockeyers.

Maar de meesten zien het vooral als gezellig evenement.

Beachhockey in Scheveningen. Hoewel de sport nog niet zo lang bestaat, doen er dit jaar al ruim drieduizend hockeyers mee aan de vijfde Beach Hockey Tour.

Lekker hangen op het strand, een beetje zonnen, een biertje of rosé drinken, barbecuen, feesten en tussendoor een wedstrijdje beachhockeyen. „Dat is toch een beetje de sfeer die rond alle strandsporten heerst”, zegt organisator van de Beach Hockey Tour en voormalig hockeyinternational Floris Jan Bovelander. Toch hoopt hij daar langzaam verandering in aan te brengen. „Relaxen is leuk, maar ik vind dat we over twee of drie jaar behalve de recreatieve competitie ook een meer professionele competitie moeten organiseren.”

De Beach Hockey Tour wordt al voor de vijfde keer gehouden, maar dit jaar is er voor het eerst ook een Pro League voor de beste beachhockeyers. In de recreatieve wedstrijden bestaat een team uit vijf spelers, inclusief een keeper. In de Pro League is er één speler minder, om het spelniveau te verhogen. Op die manier krijgen de hockeyers namelijk meer ruimte, waardoor het spel wat sneller wordt.

Beachhockey is zwaar, vooral doordat de wedstrijden worden gehouden in het mulle zand. Een wedstrijd voor recreatieve spelers duurt daarom maar twee keer zes minuten. De professionals worden zwaarder op de proef gesteld. Zij moeten vier keer zes minuten spelen. Beachhockey kan met gewone hockeysticks worden gespeeld, maar inmiddels zijn er ook speciale beachhockeysticks ontwikkeld.

„De haak van de stick is wat groter en daardoor is het makkelijker om de bal mee te nemen”, zegt Bovelander. Aan de zijkanten van de stick zijn gaten gemaakt, opdat het mulle zand erdoorheen kan als een speler met zijn stick in het zand slaat. De stick blijft niet meer in het zand steken.

De bal, die gemaakt is van licht leer en ongeveer zo groot is als een handbal, rolt lastig in het mulle zand. Daarom wordt het spel grotendeels in de lucht gespeeld. „Dat maakt het zo leuk”, zegt Frank Dirkse, een van de deelnemers aan de Pro League. „Je mag gewoon met je stick in de lucht slaan alsof je aan het honkballen of tennissen bent.” Daardoor moeten de spelers wel extra goed opletten. „De sticks zwaaien alle kanten op, je moet goed uitkijken dat je niet op je hoofd wordt geslagen.”

Ondanks de invoering van de Pro League is er op dit moment nog weinig veranderd aan de relaxte mentaliteit van de spelers. „Wij doen vooral mee voor de gezelligheid”, zegt Dirkse, die met zijn ploeg Houdt Braef Standt uit Bloemendaal meespeelt. In de reguliere competitie komt zijn team uit in de Overgangsklasse, het op een na hoogste niveau in Nederland. „Hoewel wij in de Pro League meedoen, zien we het beachhockeyen niet echt als sporten. Het is een lekker potje hockey met je blote voeten in het zand. Gewoon een leuk dagje uit.”

Zo denken de meeste spelers erover. „We zijn echter op zoek naar spelers die gedurende de zomer twee of drie keer in een weekeinde fanatiek willen spelen”, zegt Bovelander. „Maar we merken dat ook de deelnemers aan de Pro League het beachhockey nog steeds voornamelijk als gezellig evenement zien.” Toch heeft Bovelander het idee dat het over drie jaar wel lukt om een meer professionele competitie neer te zetten.

„Zoiets heeft tijd nodig. Beachsoccer en beachvolleybal waren ook niet in één jaar tijd groot en bekend, dus dat lukt met hockey ook niet.” Volgens de voormalige international moet de sport nog groeien. „Beachhockey bestaat pas vijf jaar. Dit jaar doen er al ruim drieduizend hockeyers mee aan het beachhockeytoernooi. Als die groep blijft groeien, komen daar op den duur ook genoeg fanatieke spelers uit voort.”

Op zaterdag 11 juli wordt in Noordwijk de laatste voorronde van de Beach Hockey Tour gehouden. Op zondag 2 augustus nemen de winnaars uit de diverse voorrondes het in Scheveningen tegen elkaar op tijdens het NK Beach Hockey. De toegang is gratis.

    • Shari Kiljan