Het leek wel oorlog

Twee wagons gevuld met het uiterst brandbare LPG zijn dinsdagnacht ontploft in het Italiaanse Viareggio.

Getuigen zagen een vuurzee van tientallen meters hoog.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de treinexplosie in de Toscaanse stad Viareggio. Twee LPG-tankwagons explodeerden in een woongebied, waarbij ten minste veertien doden vielen. (Foto AFP) Rescue workers work near a rail tanker car lying on its side after a derailment and explosion in Viareggio, about 350 km north of Rome June 30, 2009. At least 14 people were killed and 50 injured overnight in Italy when a freight train hauling liquefied petroleum gas derailed and exploded as it passed their homes, officials said on Tuesday. REUTERS /Stefano Rellandini (ITALY DISASTER IMAGES OF THE DAY)
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de treinexplosie in de Toscaanse stad Viareggio. Twee LPG-tankwagons explodeerden in een woongebied, waarbij ten minste veertien doden vielen. (Foto AFP)
Rescue workers work near a rail tanker car lying on its side after a derailment and explosion in Viareggio, about 350 km north of Rome June 30, 2009. At least 14 people were killed and 50 injured overnight in Italy when a freight train hauling liquefied petroleum gas derailed and exploded as it passed their homes, officials said on Tuesday. REUTERS /Stefano Rellandini (ITALY DISASTER IMAGES OF THE DAY)
REUTERS

„We zagen een vuurbal opstijgen naar de hemel. Daarna hoorden we drie zware dreunen, zoals bommen. Het leek alsof er oorlog was uitgebroken”, zei Gianfranco Bini tegenover persbureau AP. Bini woont tegenover het station van Viareggio in Noord-Italië en lag te slapen toen dinsdagnacht van een goederentrein twee wagons met het uiterst brandbare LPG van een goederentrein explodeerden. Daarbij kwamen ten minste veertien mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Een appartementencomplex met achttien bewoners stortte in, een eengezinswoning vloog in brand. Drie andere huizen werden zwaar beschadigd en moesten worden ontruimd.

De explosie veroorzaakte volgens ooggetuigen een vuurzee van tientallen meters hoog. Het vuur breidde zich uit en zette het gebied rond het station in brand. Elia Quiroz, die vlakbij het station woont, stond op het punt naar bed te gaan toen de trein de Toscaanse kustplaats kwam binnengereden. Zijn keukentafel begon te schudden. „Ik hoorde een explosie en rende naar buiten”, zei hij tegen AP. „Ik zag vlammen van dertig, veertig meter in de lucht en rende weg.”

In totaal telden bergingswerkers gisteren vijftig gewonden. Volgens de burgemeester van Viareggio, Luca Lunardini, worden nog dertig mensen vermist, „maar het is niet duidelijk of die zich onder het puin bevinden”.

Wat de oorzaak is van het ongeluk, is nog niet geheel duidelijk. Het bezwijken van het onderstel van een wagon zou volgens de Italiaanse spoorwegen de oorzaak zijn. Deze wagon ontspoorde vlak voor middernacht toen de trein op volle vaart het station van Viareggio passeerde. Het kapotte treinstel sleurde vier van de veertien wagons mee. De machinisten die de ramp overleefden, vertelden een sterke gasgeur te hebben geroken, maar ze wisten zich net op tijd in veiligheid te brengen. „We zijn door een wonder ontsnapt aan de dood.”Hij zei tegen AP dat een probleem met de remmen of met het spoor de oorzaak was.

Reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. Zeker vijf mensen zijn gered. In verband met ontploffingsgevaar zijn duizend bewoners uit hun huizen geëvacueerd. De brandweer is er in geslaagd de andere met LPG gevulde wagons te stabiliseren. Het dodental kan nog stijgen. De burgerwacht zei dat nog vier mensen vermist zijn. En ongeveer 35 van de 50 gewonden, hebben zware brandwonden.

Vakbonden en consumentenbonden hadden gisteren kritiek op de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde Italiaanse spoorwegen. Ze vroegen zich af of het wel zo verstandig was om de uiterst brandbare LPG door een woongebied te vervoeren. Premier Berlusconi reisde gisteren in de loop van de dag naar Viareggio om de plek van het ongeluk te bezoeken. Hij werd door de lokale bevolking onthaald met boegeroep. Mensen riepen „ga naar huis”, toen hij het stadje binnenkwam. Toscane is een voornamelijk linkse regio.