Het bleek toch geen grap

Komiek Al Franken kreeg gisteren, acht maanden na de verkiezingen, alsnog zijn zetel in de Amerikaanse Senaat toegewezen.

Al Franken (Foto AP) Komiek Al Franken kreeg gisteren, acht maanden na de verkiezingen, alsnog zijn zetel in de Amerikaanse Senaat toegewezen. MINNEAPOLIS - JUNE 30: Sen. Al Franken (D-MN) celebrates in front of his home June 30, 2009 in Minneapolis, Minnesota. The Republican incumbent Norm Coleman conceded the election today following the Minnesota Supreme Court's ruling that Franken is the winner of the state's Senate race, after the results were contested for nearly eight months. Jeffrey Thompson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Toen Al Franken begin 2007 bekendmaakte dat hij voor de Democraten een Senaatszetel in Washington wilde gaan veroveren, waren de eerste reacties sceptisch. De bekende linkse tv-komiek zou vast een grap maken. En mocht het Franken echt ernst zijn, dan zou hij het toch niet redden, zo was de algemene teneur.

Gisteren sleepte Franken – na acht maanden van hertellingen en juridisch gevechten – alsnog zijn zetel voor Minnesota binnen. Zijn Republikeinse tegenstander senator Norm Coleman gaf de strijd op nadat het hooggerechtshof in de noordwestelijke staat Franken definitief als winnaar aanwees.

De Democraten hebben daarmee nu zestig zetels, een meerderheid die de partij van president Obama in staat stelt de Republikeinen in de Senaat te negeren.

Voor veel Democraten in Minnesota heeft Frankens winst om een andere reden extra betekenis. De nu door Franken verslagen Coleman werd in 2002 gekozen nadat de zittende senator, de progressieve Democraat Paul Wellstone, elf dagen voor de verkiezingen met zijn vrouw en dochter omkwam bij een vliegtuigcrash. Wellstone zou bijna zeker zijn herverkozen, maar voor zijn vervanger ging dit niet op.

De in Minneapolis opgegroeide Franken zou destijds al hebben besloten de zetel voor de Democraten terug te willen winnen. Hij wist dat zijn thuisstaat geneigd was om op opvallende politieke buitenstaanders te stemmen: in 1998 werd oud-worstelaar Jesse Ventura er gouverneur.

Republikeinen probeerden Frankens carrièrestap te dwarsbomen door te wijzen op zijn meest controversiële grappen en felste opmerkingen als komiek. Jarenlang schreef hij de sketches voor de comedyshow Saturday Night Live. Ook was hij auteur van verscheidene satirische boeken, waaronder een bestseller de toenmalige president Bush,’Lies and the Lying Liars Who Tell Them’.

Daarnaast zette hij een links alternatief op voor de vele rechtse talkradiozenders: Air America. Op de zender ging hij regelmatig tekeer tegen de Republikeinen, maar deed hij ook politieke ervaring op door discussies te leiden over taaie beleidskwesties als de hervorming van de gezondheidszorg of de sociale zekerheid.

Filmpjes van grappen van Al Franken: nrc.nl/buitenland