Geen overdaad aan nieuwe ideeën bij The Gossip

cd pop

The Gossip – Music For Men

Waar waren zangeres Beth Ditto en haar band The Gossip geweest zonder I Was Made For Loving You, de hit van Kiss uit 1979?

Dit disconummer komt in allerlei gedaanten terug op de nieuwe cd van The Gossip, Music For Men: als pulserend basloopje en als letterlijk tekstfragment in 2012. Het resultaat is gunstig, al is het verdacht dat The Gossip opnieuw dit nummer in stelling brengt, na ook al een eerdere verwijzing in hun hit Standing In The Way Of Control.

Aan nieuwe ideeën was bij deze nieuwe cd geen overdaad. Zo is ook de bekende Gossip-stijl onveranderd: kale instrumentaties met Ditto’s sirene-achtige zang als stuwend principe. Verschil met de vorige cd is wel dat de nummers strakker klinken, wellicht doordat Rick Rubin nu de productie deed van de cd die hun doorbraak in thuisland Amerika moet worden.

In dat licht bezien heeft de groep mooi de eigenheid bewaakt, in minimalistische songs die soms gloriëren door de waanzin in Ditto’s stem en de manier waarop ze haar kreten parallel aan de drumklappen aflevert: luister bijvoorbeeld naar Heavy Cross en Vertical Rhythm.

De band is op tour, niet in Nederland, maar wel vlakbij te zien in Luik (België) bijvoorbeeld. En ook in Duitsland en Zweden. Kijk voor de exacte data op de website: www.gossipyouth.com

    • Hester Carvalho