Familietwisten bij Volkswagen

De ruziënde families die de zeggenschap over zowel Porsche als Volkswagen delen, zijn het naar verluidt eens geworden over een fusie van hun bedrijven om de Duitse producent van luxe sportauto’s te helpen uit de kuil te klauteren die hij voor zichzelf heeft gegraven door geld te lenen voor de aankoop van een controlerend belang in zijn grotere concurrent. Toch blijven ze maar doorkibbelen.

Een deel van het gesteggel grenst aan het belachelijke. Deze week verwierp Porsche een voorstel van Volkswagen om de helft van de sportwagenproducent te kopen – op grond van het feit dat het voorstel volgens geruchten naar het verkeerde adres was verzonden. Het had naar de raad van commissarissen moeten worden verstuurd, in plaats van naar de president-commissaris. Maar de raad van commissarissen van Porsche bestaat in zijn geheel uit leden van de controlerende families Porsche en Piëch. Het hoofd van de familie Piëch is ook de president-commissaris van Volkswagen. Hij heeft het bod vermoedelijk naar zijn van hem vervreemde neef Wolfgang Porsche verstuurd, de president-commissaris van het gelijknamige bedrijf.

Intussen praat Porsche met Qatar, met de bedoeling zijn schuldenlast van 9 miljard euro te verlichten. Qatar zou naar verluidt bereid zijn een belang te nemen in Porsche en in de opties van Porsche op 20 procent van de VW-aandelen. Maar met zo’n overeenkomst zou ook Ferdinand Piëch, een grote aandeelhouder van Porsche, moeten instemmen.

De kern van de zaak is dat Porsche niet lijkt te beseffen de vragende partij te zijn bij de onderhandelingen. Volkswagen, dat zo’n 8 miljard euro aan contanten tot zijn beschikking heeft, wil maar al te graag helpen, maar wel op zijn eigen voorwaarden. VW wil de autodivisie van Porsche kopen en van Porsche één van zijn tien merken maken. Aan de andere kant van de tafel lijkt het erop dat Porsche bereid is iedere soort geld aan te nemen, behalve dat van Volkswagen.

De 72-jarige Ferdinand Piëch en zijn 64-jarige neef Wolfgang Porsche voeren hun familiedrama in alle openbaarheid op. Dat is misschien leuk om naar te kijken, maar het is wel een eenzijdige strijd. VW kan het zich veroorloven te wachten, maar Porsche niet.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon