Elke nieuwsrubriek mag goals tonen

De nieuwsprogramma’s van alle landelijke en regionale televisiezenders mogen voortaan een kort overzicht maken van de doelpunten die zijn gemaakt in de eredivisie en eerste divisie voetbal. Ook dagelijkse hoogtepunten van bijvoorbeeld Olympische Spelen of de Tour de France mogen door elke nieuwsrubriek worden uitgezonden.

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetswijziging van Martijn van Dam (PvdA) die dit mogelijk maakt. Tot nu toe had alleen het programma dat de uitzendrechten van een evenement bezit, de volledige vrijheid om overzichten samen te stellen.

De PvdA zag die regeling als een „onwenselijke inperking van de vrije nieuwsgaring”. Door het initiatief van Van Dam mogen nieuwsrubrieken als RTL Nieuws en Hart van Nederland de hoogtepunten van sportevenementen in maximaal negentig seconden samenvatten.

Directeur Alex Tielbeke van de Eredivisie CV reageert teleurgesteld op het besluit. „Wij hebben heel grote problemen met de nieuwe regeling”, zegt hij. „Zenders krijgen nu de kans een aaneenschakeling van alle doelpunten te laten zien. Deze regeling heeft niets meer te maken met vrije nieuwsgaring, maar komt neer op een verkort samenvattingsrecht.” Hij hoopt het besluit via de Eerste Kamer ongedaan te kunnen maken.

De directeur van de eredivisie voorziet negatieve consequenties voor de kwaliteit van het betaald voetbal in Nederland en een verdere verzwakking van de Europese concurrentiepositie. „Door deze regeling worden de samenvattingsrechten in de toekomst minder waard, waardoor de clubs een stap terug moeten doen in de media-inkomsten.” Tielbeke vermoedt verder dat de voorgestelde regeling botst met het auteursrecht en overweegt juridische stappen.

NOS-mediadirecteur Jan de Jong zegt dat de NOS als journalistieke organisatie voorstander is van een flitsregeling. „Maar de ruimte die nu wordt geboden, is in het verleden nooit noodzakelijk gebleken. De NOS had al uitstekende afspraken met SBS en RTL over het uitwisselen van nieuwsbeelden. In het NOS Journaal zijn bijvoorbeeld altijd keurig de doelpunten te zien van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal, zonder dat de NOS over de rechten voor de live-uitzendingen beschikt. Ook met de Olympische Spelen hadden we goede afspraken”, reageert De Jong.

De NOS-directeur zegt de wens van de Tweede Kamer te zullen respecteren. „Al vraag ik me af of het juridisch uitvoerbaar is, dat moet de praktijk uitwijzen.” SBS6 reageert verheugd. „We zijn groot voorstander van een uitruil van nieuws”, aldus een woordvoerder van SBS. (ANP)