Eet je heet voedsel in een warm land makkelijker?

Heet eten. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen kunnen er niet tegen. Afke de Theije uit Leiden behoort tot de laatste groep. „Mijn mond staat in de fik en dan is het genieten over. Maar toen ik in Turkije was, kon ik er veel beter tegen. Hoe kan dat?” vraagt zij zich af. „Ligt dat aan het klimaat?”

Klimaat en heet eten hebben alles met elkaar te maken, zo blijkt uit een internationaal onderzoek naar het gebruik van kruiden in voedsel. Twee biologen van de Universiteit van Cornell onderzochten 4.570 recepten uit 93 kookboeken, die de traditionele keukens van 36 landen vertegenwoordigden. Ze onderzochten ook de temperatuur en neerslag in elk land, het verspreidingsgebied van de planten en de antibacteriële stoffen in de kruiden.

Inderdaad, in kruiden zitten stoffen die bacteriën bestrijden. Vóór de uitvinding van de koelkast waren kruiden nodig om voedsel te beschermen tegen bederf. En in een warm klimaat gedijen bacteriën die voedsel laten bederven beter. Dus hoe warmer het klimaat, hoe meer kruiden er gebruikt worden in (vlees)gerechten, zo blijkt uit het onderzoek.

Knoflook, ui, Jamaicaanse peper en oregano zijn de beste bacteriedoders (zij doden alles), gevolgd door tijm, kaneel, dragon en komijn (doden 80 procent van de bacteriën). Pepers (rode, groene, chili, Spaanse) zijn middenmoters (75 procent) en witte en zwarte peper bungelen onderaan (25 procent).

Waarom vinden veel mensen kruiden dan zo lekker?

Volgens de biologen is dit evolutionair bepaald. Eigenschappen die bevorderlijk zijn voor overleving worden cultureel en genetisch doorgegeven. Mensen die veel kruiden aten, waren gezonder, vooral in warme gebieden. Zij leefden langer en hadden meer nakomelingen. En zij leerden hun kookkunsten aan hun familie.

De biologen hebben ook alternatieve verklaringen onderzocht. Een daarvan is de eten-om-te-zweten-theorie. Mensen in warme gebieden eten scherp om af te koelen door transpiratie.

Maar deze hypothese hebben ze verworpen. Er zijn volgens hen betere manieren om af te koelen, zoals gewoon in de schaduw gaan zitten. Het kan echter wel een verklaring zijn waarom Afke van Theije heet eten beter verdraagt in Turkije.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer