Diplomatieke rel Israël en Frankrijk

Jeruzalem. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman is onaangenaam getroffen door een advies van de Franse president Sarkozy aan premier Netanyahu om hem te vervangen door zijn voorganger Tzipi Livni. Sarkozy`s advies werd gemeld door een Israëlisch televisiekanaal. ”Als juist is wat aan de Franse president wordt toegeschreven, gaat het om inmenging door een president van een democratische staat in de zaken van een ander democratisch land, een ernstige en onaanvaardbare zaak”, zei een woordvoerder van Lieberman gisteren. Lieberman leidt de extreem-rechtse partij Yisrael Beiteinu en is berucht om verdachtmakingen jegens Israëlische Arabieren. Sarkozy zou woensdag in Parijs Netanyahu hebben geadviseerd: ”Ontdoe je van hem [Lieberman] en neem in zijn plaats Tzipi Livni. Met haar en Ehud Barak kan je geschiedenis maken.” Livni leidt de oppositiepartij Kadima; Barak zit in de regering namens de Arbeidspartij.