China stelt 'kinderdammetje' uit

De invoering in China van internetfilter ‘Groene Dam’ is uitgesteld. Een opmerkelijke stap.

De Chinese overheid heeft onder grote nationale en internationale druk de verplichte installatie van een internetfilter tegen pornografie op computers voorlopig uitgesteld. Er worden technische argumenten aangevoerd ter verklaring van deze onverwachte beslissing van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie.

Chinese internetgebruikers en computerfabrikanten hadden de afgelopen weken luidruchtig bezwaar aangetekend tegen de invoering van de zogeheten ‘Groene Dam’-technologie met ingang van vandaag.

Het was vooral het protest van de Amerikaanse overheid tegen de installatie van de deels in de VS ontwikkelde software dat de doorslag heeft gegeven, denken Chinese internetgebruikers. „Dit is een zeer uitzonderlijke gebeurtenis. De overheid stelt zelden belangrijke besluiten op het laatste moment uit”, zegt de beroemde kunstenaar en activist Ai Weiwei, die zich in Peking verzette tegen de ‘Groene Dam’.

In het Shanghaise Pacific Digital Square, een groot warenhuis gespecialiseerd in elektronica, zijn vooral verkopers opgelucht dat de operatie vandaag niet doorgaat. Hoofdverkoopster Li Chan’e zit in de stand waar de nieuwste modellen van Taiwanese merk Asus worden verkocht. „Net binnengekomen”, benadrukt Li, wijzend op een stapel dozen. De ‘Groene Dam’ zit er nog niet op en ze is blij dat niemand haar zal verplichten de voorraad te vervangen.

Li ziet helemaal niets in de nieuwe software. „Toen mijn kinderen klein waren zette ik de computer gewoon bij mij op de slaapkamer zodat ik altijd kon zien wat ze deden”, aldus Li. Haar klant Wei Yue is ook sceptisch. „Mijn kinderen ontwikkelen zich op het internet door te zoeken naar informatie. Alles wat dat in de weg staat is wat mij betreft slecht.”

Pogingen van de Chinese overheid om het internet strenger te controleren lijken zinloos, want Chinese internetgebruikers zijn inventief genoeg om door de mazen van het net te glippen en gebruiken afkortingen om de censuur te omzeilen: JJ of J8 voor penis, MB is een „motherfucker” en de ZF (overheid) wordt op webfora uitgelachen om het „kinderdammetje”. Internetter Jin Xin komt wel eens op websites die zijn geblokkeerd. „Maar daar kom ik wel omheen”, vertelt hij. Het stoort Jin overigens niet dat de overheid het internet controleert. „Ik interesseer me alleen voor economie. Mensenrechten kunnen me weinig schelen”, voegt hij er aan toe.

Achtergrond over webcensuur: nrc.nl/internetvrijheid

    • Mette van der Heiden