`Burgers beter tegen roken beschermen`

Brussel. De EU-landen moeten meer doen om hun burgers te beschermen tegen de gevaren van tabaksrook. Zo niet, dan wil de Europes Commissie voor 2012 wetsvoorstellen doen om roken in openbare gebouwen, op de werkvloer en in het openbaar vervoer uit te bannen. Met het voorstel wil de Commissie de risico`s van meeroken aan de kaak stellen. Volgens het dagelijks bestuur van de EU is tabak nog altijd doodsoorzaak nummer een in de Europese Unie. In 2002 zijn 79.000 volwassenen, onder wie 19.000 niet-rokers, gestorven aan de gevolgen van blootstelling aan tabak. Burgers en werknemers worden volgens de Commissie in de meeste landen onvoldoende beschermd tegen rook in openbare plaatsen en op de werkvloer. Dit geldt niet voor Nederland, waar net als in negen andere EU-landen een uitgebreid rookverbod geldt.