Britse regering: geen verplichte identiteitskaart

De Britse regering ziet af van haar voornemen nieuwe identiteitskaarten met biometrische kenmerken verplicht te stellen voor alle inwoners van boven de 16 jaar. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson maakte gisteren bekend dat de kaart slechts op vrijwillige basis wordt ingevoerd.

Daardoor verliest het project, dat al jaren op grote weerstand stuit van oppositiepartijen en burgerrechtenorganisaties, veel van zijn scherpte. De Conservatieven zien het besluit als een teken van zwakte van de regering. „Het is symbolisch voor een regering die er een chaos van maakt”, zei woordvoerder Chris Grayling. De Tories hebben al laten weten dat ze het project zullen schrappen als zij aan het bewind komen.

Voor alle buitenlanders die in Groot-Brittannië wonen zal de kaart overigens wel degelijk verplicht worden gesteld. Zo’n 50.000 buitenlanders beschikken inmiddels over zo’n kaart. Bovendien wil de regering dat de gegevens van Britten die zich aanmelden voor een nieuw paspoort vanaf 2011 worden opgeslagen op een nationale databank voor identiteitsgegevens.

Vooral ten tijde van de vorige premier, Tony Blair, betoogde de regering dat de identiteitskaarten nodig waren uit veiligheidsoverwegingen. Terrorisme, misdaad en illegale immigratie zouden ermee kunnen worden tegengegaan. Bovendien zou het moeilijker worden voor criminelen aan de haal te gaan met andermans identiteit.

Critici stellen dat de kaart een inbreuk vormt op de burgerrechten. Ook betwijfelen ze de effectiviteit ervan en beschouwen ze het project, waarmee zo’n vijf miljard pond (5,6 miljard euro) is gemoeid, als geldverspilling.

De regering wilde de kaarten in de herfst voor piloten en grondpersoneel op luchthavens in Londen en Manchester verplicht stellen. Ook zou een proefproject van start gaan in Manchester, waarbij burgers voor een som van dertig pond een identiteitskaart konden krijgen. Beide plannen zijn nu van de baan, liet Johnson gisteren weten.

De minister betoogde echter dat hij nog steeds overtuigd is van het nut van identiteitskaarten, al erkende hij dat zijn voorgangers soms de voordelen van de kaart bij de bestrijding van het terrorisme hadden overdreven. Hij hoopt dat veel Britten zich vrijwillig zullen aanmelden voor een kaart. Tot dusverre hebben 3.500 Britten dat gedaan. Voor inwoners van boven de 75 jaar wordt de kaart gratis.