Appartementen Olympisch dorp staan leeg

Gisteren was ik in het Olympische dorp. Tot mijn verbazing staan de appartementen leeg. Zou dat iets met de crisis te maken hebben?

Bij een eerder bezoek in mei 2008 was mij namelijk verteld dat een deel van de appartementen waarin de atleten tijdens de Spelen waren ondergebracht al verkocht was voor het begin van de Spelen. Maar toen ik daar gister arriveerde, bleek er nog niemand zijn intrek te hebben genomen in de flatgebouwen.

Bij de receptie maak ik kennis met makelaar Meng Yu die zegt dat alle kopers op het punt staan hun intrek te nemen. “Het heeft even geduurd. Na de Paralympics moesten de huizen worden opgeknapt en worden ingericht naar de wensen van de koper. Maar nu is het eindelijk zover.”

Ze loopt naar een maquette en met een stok wijst ze aan welke appartementen nog beschikbaar zijn. Van de in totaal 1600 appartementen zijn dat er 500. Als ik zeg dat ik een appartement wil bezichtigen, neemt ze me mee naar buiten. Migrantenarbeiders sproeien de planten in de groene tuinen. Langs de paden stromen beekjes waarin goudvissen zwemmen en in een grasperk staan houten stoelen en parasols.

“We hebben vooraanstaande tuinarchitecten uit Hong Kong over laten komen om de fengshui van de tuinen in orde te maken,” zegt Meng. “U zult zich hier op uw gemak voelen. Ons management biedt u bovendien een pakket met diverse diensten aan. Als u wilt, kunnen we u bijvoorbeeld elke avond maaltijden bezorgen.”

Ze stapt de lift in naar de tweede verdieping waar een modelappartement van 240 vierkante meter is ingericht voor potentiële kopers. In de gangen hangen foto’s van Chinese Olympische kampioenen. De toonkamer heeft drie badkamers, zes slaapkamers en is strak ingericht. “Er is veel belangstelling dus ik adviseer u niet te lang te aarzelen,” zegt Meng.

Ze zegt er wel bij dat de huizen niet op naam van een buitenlander mogen staan. Zelfs inwoners van Taiwan en Hong Kong kunnen officieel geen eigenaar worden. “Maar,” voegt Meng er aan toe, ” er is wel iets te regelen.”

Heeft die soepelere houding te maken met de financiële crisis? “Nee hoor. Deze Olympische huizen zijn natuurlijk bij Chinezen ook erg gewild. Voor de verkoop zijn we echt niet afhankelijk van buitenlanders. Voor 200 vierkante meter moet u 550.000 euro neertellen.Van prijsdaling is geen sprake.”

    • Bettine Vriesekoop