Ann Goldstein naar Stedelijk

De Amerikaanse Ann Goldstein wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Goldstein is op dit moment werkzaam als senior curator bij het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles. Ze volgt per 1 januari 2010 Gijs van Tuyl op, die het Stedelijk sinds 2005 leidde.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht, maakte de aanstelling gisteren bekend tijdens de oplevering van het nieuwe depot van het Stedelijk. Ribbink noemde Goldstein een „droomkandidaat”, vanwege haar „praktische en theoretische kennis, haar ervaring in de kunstwereld en haar sterke visie op de ontwikkeling van het Stedelijk”.

Volgens Ribbink hadden 31 kandidaten gesolliciteerd voor de functie, het merendeel niet uit Nederland afkomstig. „Blijkbaar heeft het Stedelijk in het buitenland veel aantrekkingskracht”, aldus Ribbink. Vijf kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek, onder wie vier vrouwen en vier buitenlanders. Het is voor het eerst sinds de oprichting van het museum in 1895 dat het Stedelijk door een vrouw en door een niet-Nederlander geleid gaat worden.

Met de aanstelling van Goldstein heeft het Stedelijk nadrukkelijk gekozen voor een inhoudelijke directeur. De Amerikaanse, die al 25 jaar aan het MOCA verbonden is, heeft talloze publicaties op haar naam staan en geniet internationaal veel waardering als tentoonstellingsmaker en wetenschapper. Volgens Gijs van Tuyl is Goldstein bij uitstek geschikt omdat ze gespecialiseerd is in conceptuele kunst en Minimal Art, stromingen die in de collectie van het Stedelijk goed vertegenwoordigd zijn.”

Dat Goldstein nog niet eerder een museum geleid heeft, ziet Van Tuyl niet als een bezwaar. „Als senior curator heeft ze 22 mensen onder zich werken. Bovendien heeft ze als hoofd van haar afdeling veel ervaring met het zoeken naar sponsors. Fundraisen is voor haar iets vanzelfsprekends.”