Zware blessure Yao

Basketballer Yao Ming moet vrezen voor zijn loopbaan. De sterspeler van Houston Rockets en de Chinese nationale ploeg heeft vorige maand in de wedstrijd tegen Los Angeles Lakers in de play-offs van de Amerikaanse profcompetitie NBA een breuk in zijn linkervoet opgelopen. De teamarts van de Rockets, Tom Clanton, liet in de krant Houston Chronicle weten dat de blessure mogelijk het einde betekent van de carrière van de 28-jarige Yao.

Clanton liet weten dat hij verwacht dat Yao het komende seizoen in de NBA mist. Daarvoor hadden vertegenwoordigers van zowel de club als de speler tegenover Yahoo! Sports gezegd dat ze bezorgd zijn over het vervolg van de loopbaan van de Chinees.

Yao, die in 2002 bij de jaarlijkse draft door Houston Rockets naar de NBA werd gehaald, heeft een verleden met botbreuken. In de afgelopen vier seizoenen moest hij vier keer in het gips. In het seizoen 2007-2008 keerde hij onder druk snel terug na een voetblessure, om te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking.

Het afgelopen seizoen was het meest blessurevrije jaar van Yao sinds 2004-2005. Nadat hij tegen de latere kampioen Los Angeles Lakers zijn huidige blessure had opgelopen, zei hij dat het herstel acht tot twaalf weken zou duren.

Nu blijkt echter uit een scan dat de breuk in het bot groter is geworden. Volgens Clanton is het een optie om een pin in de voet te plaatsen, maar Yao wil liever niet opnieuw worden geopereerd. De basketballer is van plan verschillende specialisten te raadplegen over alternatieve geneeswijzen.

Voor de Houston Rockets is de blessure van de Chinees een tweede tegenvaller. Eerder werd duidelijk dat de ploeg ook sterspeler Tracy McGrady, die in 2004 naar Houston kwam, voor minimaal een half jaar kwijt is. De club gaf miljoenen dollars uit voor het tweetal met wie de ploeg weer zou moeten meedoen om het kampioenschap. (AP, ANP)