Zeker dertien doden bij LPG-explosie

Twee LPG-tankwagons explodeerden vannacht kort voor middernacht nadat de trein ontspoorde bij de Toscaanse stad Viareggio. Foto AFP A view of the site where two gas-filled rail tankers exploded after derailing overnight on June 30, 2009 in the seaside resort of Viareggio, northern Italy. At least 13 people were killed and dozens more injured. The explosion happened just before midnight when a wagon in a 14-carriage train transporting liquefied petroleum gas (LPG) came off the rails in the coastal town, which is just northwest of Pisa. AFP PHOTO AFP

Bij een ongeluk met een goederentrein, gevuld met uiterst brandbaar LPG, in het Italiaanse Viareggio zijn vannacht zeker dertien personen om het leven gekomen. 37 mensen liepen ernstige brandwonden op.

Bij het ongeluk explodeerden twee wagons met LPG. Een appartementencomplex met achttien inwoners stortte in, een eengezinswoning vloog in brand. Drie andere huizen werden zwaar beschadigd en moesten worden ontruimd.

In totaal telden bergingswerkers vanmorgen vijftig gewonden. Volgens de burgemeester van de Toscaanse badplaats Viareggio, Luca Lunardini, worden nog dertig mensen vermist, „maar het is niet duidelijk of die zich onder het puin bevinden”.

Het bezwijken van het onderstel van een wagon zou volgens de Italiaanse spoorwegen de oorzaak zijn van het ongeluk. Deze wagon ontspoorde vlak voor middernacht toen de trein op volle vaart het station van Viareggio passeerde. Het kapotte treinstel sleurde vier van de veertien wagons mee. De machinisten die de ramp overleefden, roken een sterke gasgeur, maar wisten zich net op tijd in veiligheid te brengen. „We zijn door een wonder ontsnapt aan de dood”, aldus een van hen. Hij zei tegen persbureau AP dat een probleem met de remmen of met het spoor de oorzaak was.

Na de ontsporing ontploften twee wagons. „We zagen een vuurbal de lucht in gaan”, vertelde ooggetuige Gianfranco Bini. Andere explosies volgden. „Als bommen, het leek wel of de oorlog was uitgebroken.”

Een vuurzee van volgens ooggetuigen honderden meters greep om zich heen en zette het gebied rond het station in brand. Tientallen auto’s vatten vlam. Twee bestuurders verbrandden in hun auto. Een passant werd gespietst door een rondzwevend stuk metaal. Andere voorbijgangers werden gegrepen door het vuur.

De doden vielen zowel door het instorten het appartementencomplex als door de vuurzee. Reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. Minstens vijf personen zijn gered. In verband met ontploffingsgevaar zijn duizend bewoners uit hun huizen geëvacueerd. De brandweer is er in geslaagd de andere met LPG gevulde wagons te stabiliseren.