Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Netwerk. Reportage over de ervaringen van verzetsman Gerrit Gunnink, nadat hij in een EO-documentaire openhartig sprak over gemaakte fouten in de Tweede Wereldoorlog. Gunnink vertelt over de vele reacties, ook zeer negatieve. Aan het woord komen ook twee andere verzetsstrijders. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Vervolgreportage over een gesloten Doornse dozenfabriek en de ontslagen werknemers. Publicist Mark Blaisse vertelt over zijn verblijf van twee weken in Teheran. Vooruitblik op de Ronde van Frankrijk met een onderzoek naar de reden waarom de Fransen zo’n hekel hebben aan Lance Armstrong. Ned.2, 22.15-22.50.

Praatprogramma

De zomer draait door. Ed van Lierde en Sander Pluijm over de driejaarlijkse zeilwedstrijd om de wereld waaraan ze hebben deelgenomen. Reportage over de best verzorgde boeken van de afgelopen 500 jaar en bekendmaking van het Best Verzorgde Boek 2008. Illusionist Hans Kazàn maakt een keuze uit memorabele goochelmomenten en de Engelse singer/songwriter Fink zingt een lied. Ned.3, 19.30-20.22u.

Spraakmakende zaken: Zin en onzin van de isoleercel. Geen land ter wereld sluit zoveel mensen op in een isoleercel als Nederland. Ook al blijkt dat in de praktijk niet te werken en leidt het soms tot de dood. Patiënten praten over hun eenzame opsluiting, deskundigen praten over alternatieven, die te weinig worden benut. Ned.2, 21.25-22.00u.

Villa Vanthilt. Vooruitblik op de Ronde van Frankrijk. Fotograaf De Keyzer over zijn tentoonstelling in het SMAK in Gent en aandacht voor het muziekfestival Rock Werchter dat donderdag begint. Eén, 21.45-22.35u.

Documentaire

The conspiracy files. Bijna vier jaar na de bomaanslagen in Londen op 7 juli 2005 zijn er drie officiële rapporten opgesteld over de aanslagen, waarbij 56 doden 784 gewonden vielen. Maar op internet circuleren diverse samenzweringstheorieën, waarin wordt gesuggereerd dat de Britse overheid vier Britse moslims vals beschuldigde om angst over de islam te zaaien onder de bevolking. BBC 2, 22.00-23.00u.

Cannabis: the evel weed? Reportage over de gevaren, de voordelen en de vooroordelen van de wereldwijd geconsumeerde drug. Canvas, 22.15-23.05u.

Zwischen Wahn und Wirklichkeit. Documentaire over personen met een psychische stoornis, zoals een depressieve IT’er, een dakloze verslaafde met waanvoorstellingen en een transseksueel die heeft gewerkt in een psychiatrische instelling. ARD, 22.45-0.00u.

informatief

Hoe?Zo!. Nieuwe reeks van het populair-wetenschappelijk programma met onder meer bungeejumpen in een auto en overleven als pad op een snelweg. Presentatie Bart Peeters en Dolores Leeuwin, gasten zijn presentatrice Nance Coolen en tv-maker Alberto Stegeman. Ned.1, 20.30-21.25u.

Welkom in Nederland. Serie over integratie. Afl. Hulpverleners voorkomen zinloos geweld en racisme, waarin onder meer aandacht voor hulpverleners die een zorgvuldig samengestelde groep Limburgse jongeren begeleiden op een reis naar de concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz. Ned.2, 20.50-21.25u.

Tournée Générale: Hoegaarden, 700 jaar bierdorp. Derde deel van een tiendelige culinaire reisreportage waarin de tv-persoonlijkheden Jean Blaute en Ray Cokes op zoek gaan naar de grandeur van het Belgische bier. Canvas, 21.15-21.40u.

drama

RO tv: de bejaardenfluisteraar. De bewoners van verpleeghuis Frankeland studeren een geheel eigen versie van het Orpheus-verhaal in en de activiteitenbegeleidster volgt een cursus Kletsen met koeien. De bejaarde gastacteurs spelen zichzelf. Tekst onthouden valt ze zwaar, maar ze kunnen wel erg goed acteren. Ned.2, 23.20-0.00u.

cultuur

Imagine ... David Hockney – A bigger picture. Documentaire over de bijna 70-jarige Britse schilder David Hockney, die volop aan het werk is in landschappelijk Yorkshire. BBC 1, 23.35-0.30u.

Culture show special: Samuel Johnson Prize. Verslag van de uitreiking van deze voornaamste Britse literaire prijs voor non-fictie met een prijzengeld van 20.000 pond voor de winnaar. BBC 2, 0.20-1.10u.