Vijf liedjes over censuur

1The 2 Live Crew, ‘Banned In The U.S.A.’. 1990, rap.

‘Freedom of speech will never die. For us to help, our ancestors died. Don’t keep thinking that we will quit. We’ll always stand and never sit. We’re 2 live, 2 black, 2 strong. Doing the right thing, and not the wrong. So listen up, y’all, to what we say. We won’t be banned in the U.S.A.!’

2 Anthrax, ‘Startin’ Up A Posse’. 1991, trash/rap metal.

‘Shit, fuck, Satan, death, sex, drugs, rape. Right or wrong it’s our choice to make. America the beautiful, Land of the free. Don’t change the words to land of Hypocrisy.’

3The Ramones, ‘Censorshit’. 1992, punk rock.

‘Tipper, what’s that sticker sticking on my CD? Is that some kind of warning to protect me? Freedom of choice needs a stronger, stronger voice. You can stamp out the source, but you can’t stop creative thoughts.’

4 Osdorp Posse, ‘Censuur’. 1998, hiphop.

‘Verbieden is verboden dus verboden te verbieden. Platenbazen die verbieden hebben mij niets te bieden. Als er wordt gezeken dan heb ik het snel bekeken. Onze teksten zijn voor kenners en niet voor domme leken. Ze geven aan muziek de schuld van haat en zelfmoord, agressie en depressie heb je zo iets doms gehoord?’

5 Aerosmith, ‘Just Push Play’. 2001, hardrock. ‘

‘Just push play. Fuckin A. Just push play. They’re gonna bleep it anyway.’

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coververhaal over de onderdrukking van vrijheid van meningsuiting op internet. Beluister de liedjes via nrcnext.nl/links