Verkiezing Albanië voldoet nog niet

De Albanese verkiezingen zijn rustiger en iets eerlijker verlopen dan de voorgaande, maar voldoen volgens Europees commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) nog niet aan internationale normen. De verkiezingsstrijd werd getekend door machtsmisbruik en valse beschuldigingen, constateren internationale waarnemers.

De Albanezen gingen zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De telling, voor het eerst elektronisch, duurt langer dan verwacht. De Democratische Partij van premier Sali Berisha en zijn voornaamste uitdager Edi Rama van de Socialistische Partij kunnen beide nog als winnaar uit de bus te komen.

Albanië is sinds april NAVO-lid en heeft een aanvraag lopen om kandidaatlid van de Europese Unie te mogen worden. De verkiezingen worden gezien als test voor de hervormingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een kandidatuur. Sinds de val van het communistische regime in 1991 kregen alle verkiezingen een dikke onvoldoende van de internationale gemeenschap.

Zondag verliep de stemming rommelig, maar zonder grote incidenten. De zorgen hebben vooral betrekking op de aanloop, zegt Corien Jonker, CDA-Tweede Kamerlid en hoofd van de waarnemersmissie van de Raad van Europa. „De regering maakte misbruik van haar positie. De oppositie sloeg de plank vaak totaal mis met ongefundeerde beschuldigingen. Er was geen enkel inhoudelijk debat.”

In de maanden voor de verkiezingen moesten honderdduizenden stemgerechtigde Albanezen nog op de valreep van paspoorten of identiteitskaarten worden voorzien. Dat verliep chaotisch. De oppositie beschuldigde de regering van fraude, maar kon dat niet hard maken.