Verboden militante groepen in Pakistan breiden operaties uit

Islamabad. Verboden militante groeperingen in Pakistan breiden hun operaties en rekrutering in Pakistaans Kashmir uit. Dat staat in een rapport van de Pakistaanse regering dat de BBC heeft ingezien. Het gaat om de verboden groepen Harkatul Mujahedeen, Jaish-e-Mohammad en Lashkar-e-Taiba. De twee eerste groepen zijn volgens het rapport bijvoorbeeld van plan om madrassas (islamitische scholen) te openen in de stad waar Lashkar-e-Taiba al actief is. ”We vrezen dat de madrassas een dekmantel zijn voor militante activiteiten. Het rapport behandelt ook uitvoerig hoe de groeperingen groeien in omvang en aantal in Kashmir. Ze houden zich bezig met het kappen van bomen, een van de meest lucratieve zaken in de regio. Pakistan heeft de groeperingen verboden na een aanslag op het Indiase parlement in 2002, waardoor beide landen bijna in een oorlog met elkaar verwikkeld raakten. De regionale politie heeft een kopie van het rapport naar het kabinet in Pakistaans Kashmir gestuurd.