'Uitzetting naar Griekse cel riskant'

Gedetineerden in Griekse gevangenissen, onder wie asielzoekers die door Nederland zijn uitgezet, lopen grote risico’s dat hun mensenrechten worden geschonden. Dat stelt de Raad van Europa vandaag in een kritisch rapport.

Sinds vorige maand zet Nederland weer mensen uit naar Griekenland. Het gaat om asielzoekers die de Europese Unie via Griekenland bereikten, daar asiel aanvroegen en daarna naar Nederland kwamen. Volgens het Dublin-verdrag moeten zij worden teruggestuurd naar Griekenland. Het afgelopen jaar gebeurde dat niet, omdat de rechtbank in Den Haag had geoordeeld dat Griekenland mogelijk handelt in strijd met mensenrechtenverdragen, vanwege de erbarmelijke omstandigheden in de cellen. Staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) maakte eind mei bekend dat Nederland toch weer asielzoekers gaat terugsturen naar Griekenland. Dat zei ze nadat de Raad van State had bepaald dat 1.100 asielzoekers de komende maanden alsnog kunnen worden uitgezet.

Volgens de mensenrechtencommissarissen van de Raad van Europa, die in 2008 een bezoek brachten aan Griekse gevangenissen, lopen gedetineerden een „aanzienlijk risico” mishandeld te worden door bewaarders of agenten. Gevangenen kunnen vervolgens nergens met hun klachten terecht.