Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Tientallen klachten over Citykliniek

Tientallen vrouwen hebben zich gemeld met klachten over hun borstvergroting die ze hebben ondergaan bij Citykliniek in Den Haag. De vrouwen hebben „ernstige infecties”, zegt voorzitter Irene Mathijssen van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC).

Afgelopen vrijdag moest de Citykliniek op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dicht. De enige arts, Rock Goerdin, deed behalve borstvergrotingen, buikwandoperaties en correcties van genitaliën bij vrouwen. NVPC werd de laatste tijd door plastisch chirurgen geattendeerd op klachten van vrouwen die kort daarvoor een operatie hadden ondergaan in de Citykliniek. Toen heeft de vereniging de IGZ ingelicht.

„In de wonden van de vrouwen werden ongebruikelijke bacteriën aangetroffen, wat duidt op ondermaatse hygiëne”, zegt Mathijssen, plastisch chirurg bij Erasmus MC. Ook zette Goerdin volgens haar de implantaten op de verkeerde plek in borsten en werden wonden gehecht met nietjes in plaats van met draad. Goerdin is vrouwenarts en heeft geen opleiding voor plastische chirurgie

De Citykliniek overtrad veel regels, liet de inspectie gisteren weten na onderzoek. Operatiekamers waren niet steriel, medicijnen waren over de datum heen. Zo grensde aan de operatiekamer een toilet en vond de inspectie in de koelkast spuiten met nog resterende medicatie. Ook was geen ruimte om instrumenten te reinigen en te desinfecteren.

Op operatiekamers stonden ook voorraadkasten, wat niet is toegestaan. Van implantaten was de verpakking beschadigd en de sterilisatiedatum verlopen. Er was geen protocol voor hygiëne en de dossiers werden niet volgens de wet bijgehouden.

Goerdin gaat door met zijn operaties in de Wellness Kliniek in het Belgische Genk, aldus een medewerkster van dit privéziekenhuis. Goerdin en de Citykliniek zijn onbereikbaar voor een reactie.