Studie Duitsland- Nederlandkunde

De Radboud Universiteit Nijmegen en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster beginnen vanaf september met de nieuwe opleiding Niederlande-Deutschland Studien. Dat heeft de Nijmeegse universiteit bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs heeft deze week toestemming gegeven.

De nieuwe studie wordt een tweejarige masteropleiding waarvan de helft zal worden gedoceerd in Nijmegen en de andere helft in Münster. Het doel is om twintig Nederlandse en twintig Duitse bachelorstudenten van diverse disciplines te trekken. Studieobject wordt de samenwerking tussen Nederland en Duitsland.

Het initiatief volgt op een eerdere samenwerking tussen Nijmegen en Duitse universiteiten. Zo gaan studenten Duits met enige regelmaat naar Duisburg en Essen om daar te worden ondergedompeld in de Duitse taal en cultuur.

Het is niet de eerste geïntegreerde, grensoverschrijdende studie waarbij een Nederlandse universiteit is betrokken. Zo biedt de Rijksuniversiteit Groningen studies watermanagement en infrastructuurmanagement aan, in samenwerking met de universiteit van Oldenburg (Duitsland) en van Bandung (Indonesië).

De studenten Niederlande-Deutschland Studien zullen vakken krijgen als rechten, economie, geschiedenis, politiek, interculturele communicatie en taalvaardigheid. Ze krijgen stageplaatsen bij Nederlandse en Duitse bedrijven en overheden die veel met het buurland te maken hebben. Omdat Nederlands en Duits de twee voertalen worden, wordt van elke student een behoorlijke beheersing van beide talen verwacht.

De Nijmeegse hoogleraar Duitse taal en cultuur Paul Sars, initiatiefnemer van de nieuwe studie: „De verschillen tussen Nederland en Duitsland werden al duidelijk in de goedkeuringsprocedure van de nieuwe studie. Je zou zeggen dat die Duitsers ambtelijk zijn, maar Münster kreeg in februari al toestemming om te beginnen en wij pas deze week. Deze verschillen vormen meteen een mooie casus voor de studenten.”

In het begin zullen de studenten de studie afronden met twee diploma’s, van Duitslandstudies in Nijmegen en van Niederlandestudien in Münster.

    • Derk Walters