Shell in Nigeria doelwit van militanten

Shell heeft gisteren een gedeelte van zijn olieproductie in Nigeria stilgelegd in reactie op berichten over een aanval door militanten. De Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), de belangrijkste rebellenbeweging in de olierijke delta, verklaarde gistermiddag het boorplatform Forcados in brand te hebben geschoten. Shell liet daarop weten dat het de productie in het westelijke deel van de delta, waar Forcados ligt, „uit voorzorg” had stilgelegd.

De jongste aanval op de olie-industrie in Nigeria leidde, in combinatie met signalen van licht herstel van de Amerikaanse economie, tot stijging van de prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie tot boven 71 dollar. In maart kostte een vat nog minder dan 40 dollar.

De aanval gisteren kwam slechts enkele dagen nadat de Nigeriaanse regering amnestie had aangeboden aan MEND, op voorwaarde dat de rebellen hun acties beëindigen. De rebellen, die claimen te vechten voor een eerlijker verdeling van de olieopbrengsten van Nigeria, verwierpen het aanbod. Zij eisen eerst de vrijlating van hun veronderstelde leider, Henry Okah. Hij wordt beschuldigd van verraad.

Het Nigeriaanse leger voerde vorige maand nog een grootschalig offensief uit tegen MEND, Daarbij raakten volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International enkele tienduizenden deltabewoners ontheemd. (Reuters, AP)