Sarko verus Lieberman

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman is onaangenaam getroffen door een gemeld advies van de Franse president Sarkozy aan premier Netanyahu om hem te vervangen door zijn voorganger Tzipi Livni.

Sarkozy’s advies werd gisteren gemeld door een Israëlisch televisiekanaal. „Als juist is wat aan de Franse president wordt toegeschreven, gaat het om inmenging door een president van een gerespecteerde democratische staat in de zaken van een ander democratisch land, een ernstige en onaanvaardbare zaak”, zei vanochtend een woordvoerder van Lieberman. Lieberman leidt de extreem-rechtse partij Yisrael Beiteinu. Hij en zijn partij zijn berucht om verdachtmakingen jegens Israëlische Arabieren.

Sarkozy zou woensdag in Parijs Netanyahu hebben geadviseerd: „Ontdoe je van hem [Lieberman] en neem in zijn plaats Tzipi Livni. Met haar en Ehud Barak kan je geschiedenis maken.” Livni leidt de centrum-rechtse oppositiepartij Kadima; Barak zit in de regering namens de Arbeidspartij.

Netanyahu nam het op voor zijn minister die „privé pragmatisch is”. Sarkozy zou hebben geantwoord: „In privégesprekken is Jean-Marie Le Pen ook heel prettig.” Le Pen leidt het extreem- rechtse Nationaal Front. (AFP)