Raspend en doorrookt stemgeluid van Jadakiss

cd hiphop * * *

Jadakiss – The Last Kiss

(Def Jam/Universal)

De stem van Jadakiss. Ruig en raspend, doorrookt en dreigend; een stem uit duizenden. Wanneer de stem van Jadakiss klinkt, duikt iedereen onder tafel. Ook al leest hij een boodschappenlijstje voor, het klinkt steevast alsof met scherp geschoten wordt. Met zijn groep The Lox maakt Jadakiss grimmig ronkende straatrap; als gastrapper veegde hij met grommende overmacht andere rappers van de plaat en gaf hij de liefste r&b een rauw randje.

Op dit soloalbum wordt zijn stem vergezeld door grote namen. Zoals Nas in het bespiegelende synthpopnummer ‘What If’, een wat matte Mary J. Blige in de gruizige digitale track ‘Grind Hard’, en The Neptunes met hun springerige percussiebeats in ‘Stress Ya’ en ‘Rocking With The Best’. Jadakiss rapt heerlijk, maar het is allemaal net iets te helder en te schoon voor zijn naar straat stinkende stemgeluid.

Uitschieters zijn de rauwe opschepperige openingstrack ‘Pain & Torture’, waarin alles om die stem draait, en het door Mr. Porter geproduceerde, intense ‘Smoking Gun’, waarin de rapper een vrouw een hart onder de riem steekt die in haar jeugd misbruikt is. Met een rokend pistool, vanzelfsprekend. Maar helemaal vertrouwen op zijn fantastische stemgeluid en zijn verwoestende cadans doet Jadakiss, met veel slappe refreintjes en gastoptreden, ook op zijn derde soloalbum helaas niet.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele