Raad wil door met huis voor culturele integratie

De in maart failliet verklaarde landelijke stichting Kosmopolis is te snel opgegeven. De drie lokale afdelingen van Kosmopolis in Den Haag, Utrecht en Rotterdam moeten rijkssubsidie blijven ontvangen. Dat staat in een gisteren verschenen advies van de Raad voor Cultuur aan minister Plasterk van Cultuur.

Kosmopolis was een idee van toenmalig staatssecretaris Medy van der Laan, die na haar aftreden in 2007 zelf bestuursvoorzitter van Kosmopolis werd. De stichting moest als ‘huis van de culturele dialoog’ via muziek, literatuur, debat, poëzie en film de integratie tussen bevolkingsgroepen bevorderen. In februari van dit jaar zette minister Plasterk de subsidie stop, omdat de stichting wel schulden maakte, maar landelijk weinig organiseerde. Bij het faillissement was er een schuld van 650.000 euro. In 2006 ontving de stichting een opstartsubsidie van een miljoen euro en in de jaren 2007 en 2008 steeds twee miljoen euro.

De Raad voor Cultuur oordeelt dat problemen bij Kosmopolis ontstonden doordat de stichting onhaalbare doelstellingen kreeg opgelegd en te veel politieke ambities moest verwezenlijken. Van der Laan heeft erkend dat Kosmopolis meebetaalde aan te veel projecten. Volgens de Raad was er ook te weinig subsidie toegekend voor alle plannen.

Het bestuur en directie wordt gebrek aan ervaring verweten. De organisatie leed ook zelf aan „scoringsdrift”.

Volgens de Raad verwezenlijken de drie lokale stichtingen wel hun doelstellingen en hebben zij bestaansrecht. De Raad adviseert de rijksondersteuning van de lokale afdelingen te garanderen tot en met 2012.

Met de ondergang van de landelijke afdeling van Kosmopolis zijn een aantal taken weggevallen die volgens de Raad toch moeten worden verricht, zoals de landelijke coördinatie van de Kosmopolis-vestigingen en het internationale netwerken.

De Raad pleit er daarom voor een nieuw Kosmopolis onder te brengen bij een bestaande succesvolle organisatie met ervaring op het gebied van culturele diversiteit.