Politiechef Kandahar gedood

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gisteren woedend gereageerd op een schietpartij tussen de politie en privébeveiligers waarbij het hoofd van politie van Kandahar is gedood. Nog zeker vier – maar volgens sommige berichten negen – andere politiefunctionarissen kwamen om. Zo’n 41 privébeveiligers zijn gearresteerd.

De Afghaanse privébeveiligers zijn opgeleid door en in dienst van de Amerikaanse missie Enduring Freedom. Zowel de Amerikanen als de NAVO-troepenmacht ISAF huren Afghanen in voor eenvoudige beveiligingstaken zoals de bewaking van de buitenste ‘ring’ van militaire bases. De VS hebben verklaard niets met het incident te maken te hebben.

Gisteren eisten de beveiligers in het kantoor van de officier van justitie de vrijlating van een man die gevangen zat op beschuldiging van valsheid in geschrifte. Onduidelijk is waarom zij dat eisten. Toen zij dreigden hem zelf te bevrijden riep de officier van justitie de steun in van politiecommissaris Matiullah Qati. Toen die arriveerde ontstond er ruzie waarna er werd geschoten. Behalve Qati werd ook het provinciale hoofd van recherche gedood.

Karzai gaf enkele uren later een verklaring uit waarin hij eiste dat de VS de beveiligers uitleverden. Hij dacht dat die een veilig heenkomen hadden gezocht op een Amerikaanse legerbasis. Maar gouverneur Wesa maakte daarop bekend dat 41 beveiligers in hechtenis zaten en zullen worden overgedragen aan Kabul voor een militair proces.

De stad Kandahar lijdt zwaar onder (drugs)criminaliteit en is zo onveilig dat er bijna geen buitenlanders meer durven te komen. Deze zomer arriveren er duizenden Amerikaanse militairen die de veiligheid zodanig moeten verbeteren dat er gestemd kan worden voor de presidentsverkiezingen op 20 augustus. (AP, Reuters)