PCM boekt miljoenen af op kranten

PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft vorig jaar een verlies geleden van 180 miljoen euro. Dat komt met name door een forse afboeking op de uitgaverechten van zijn kranten. De advertentiemarkt zit tegen en daarom zijn de dagbladtitels minder waard. PCM schrijft 212,8 miljoen euro af. Ook buitenlandse uitgevers als News Corp. boekten fors af op hun dagbladen.

PCM Uitgevers maakte gisteren de resultaten bekend over 2008. De omzet bedroeg 629 miljoen euro. Dat is inclusief educatieve uitgeverij Thieme Meulenhoff, die vorig jaar werd verkocht aan NDC/VBK, en gratis krant Dag, waarvan de uitgave in oktober werd gestaakt. Zonder deze onderdelen was de omzet 571 miljoen euro, 6 miljoen minder dan in 2007. Inclusief Thieme en Dag leed PCM in 2008 een verlies van 180 miljoen euro; zonder afgestoten onderdelen was het verlies 205 miljoen. In 2007, toen PCM nog niet afschreef op zijn kranten, bedroeg de winst uit voortgezette activiteiten nog 19,6 miljoen euro.

Met name in de tweede helft van 2008 daalde de advertentie-inkomsten sterk. De PCM-directie ziet nog geen enkel teken van herstel op de „aanhoudend zwakke advertentiemarkt”. PCM sluit naar verwachting volgende week een definitief akkoord met De Persgroep. Het Belgische concern neemt voor 130 miljoen euro een belang van 58,4 procent in PCM.