Néstor Kirchner weg na verlies

Néstor Kirchner, de voormalige Argentijnse president en de echtgenoot van de huidige, stapt op als voorzitter van de peronistische Partido Justicialista (PJ) na het grote verlies bij de tussentijdse Congresverkiezingen, afgelopen zondag. Daarbij verloor de regeringspartij haar dubbele meerderheid in Lagerhuis en de Senaat.

Kirchner, die begin 2007 als president werd afgelost door zijn vrouw Cristina, behaalde als lijsttrekker in de provincie Buenos Aires een teleurstellend resultaat. Hij werd tweede achter de partij Unión Pro, van de kleurrijke zakenman-miljonair Francisco de Narváez. Ook in andere provincies verloren bondgenoten van de Kirchners terrein, waaronder in het zuidelijke Patagonië, waar Néstor jarenlang gouverneur was.

„Wanneer een resultaat niet uitpakt zoals je gedacht had, moet je passende maatregelen nemen”, aldus de ex-president in een schriftelijke verklaring aan persbureau Telam. Hij werd gisteren opgevolgd door de vicevoorzitter van de PJ, gouverneur Antonio Scolio van Buenos Aires.

Door het verlies in het Congres zal Kirchner, die net als haar man een solistische en strijdvaardige regeerstijl heeft, voor het eerst met de oppositie rekening moeten gaan houden. Tijdens een zeldzame persconferentie zei ze gisteren bereid te zijn tot compromissen, maar dat ze bijvoorbeeld haar links-nationalistische economische beleid niet zal aanpassen. „Het is belangrijk te begrijpen dat onderhandelen niet bestaat uit het opgeven van je principes”, aldus de president. Ook zag ze „geen enkele reden” om wijzigingen in haar kabinet door te voeren.

Wel stapte gisteren de minister van Gezondheid op, wegens de 28 doden die in het land zijn gevallen door de Mexicaanse griep. (AP)