Mobieltje haalt energie uit de ether

Rotterdam, 30 juni. - De Finse fabrikant van mobieltjes Nokia heeft een prototype gsm-telefoon ontwikkeld die een deel van zijn energie betrekt van de radiogolven die door wifi-, televisie, en radiozenders worden uitgestraald. Deze techniek, bekend als energy harvesting (energie oogsten), staat in de belangstelling. De techniek maakt draadloze sensoren mogelijk en op afstand bediende lichtschakelaars zonder batterij. Het prototype van Nokia kan 5 milliWatt vermogen oogsten uit de radio- en televisieuitzendingen in de band die van 500 MHz tot 10GHz loopt. Het doel is om op korte termijn op 20 milliWatt te komen. Daarmee zou een telefoon zonder bij te laden stand by kunnen blijven, maar voor telefoneren is het te weinig. Als de telefoon minimaal 50 milliWatt kan oogsten, zou dat wel mogelijk worden.