Militairen VS verlaten steden Irak

Aan de vooravond van het vertrek van de Amerikaanse gevechtstroepen uit alle Iraakse woongebieden zijn gisteren vier Amerikaanse militairen overleden aan hun verwondingen bij een bomexplosie in Bagdad op zondag. De Iraakse veiligheidsdiensten namen vandaag formeel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Bagdad en andere steden over. De Iraakse regering heeft 30 juni uitgeroepen tot Dag van de Nationale Soevereiniteit.

De terugtrekking uit de steden is de opmaat tot het vertrek van alle Amerikaanse militairen uit Irak per 1 januari 2012 onder het bilaterale troepenscheidingsakkoord. Voor 1 september 2010 vertrekken alle gevechtseenheden, in totaal 90.000 mensen, uit Irak. De resterende 50.000 militairen blijven tot 2012 om Iraakse militairen en agenten op te leiden en te adviseren. Amerikaanse en Britse troepen vielen in maart 2003 Irak binnen om het bewind van Saddam Hussein omver te werpen. Sindsdien zijn in Irak 4.320 Amerikaanse militairen gesneuveld.

In totaal 250.000 Iraakse militairen en 500.000 agenten moeten nu de steden beschermen. Vorige week uitten Iraakse burgers twijfel aan hun capaciteiten na een aanslag in Bagdad, waarbij 73 doden vielen. Enkele dagen eerder vielen evenveel doden bij een zelfmoordaanslag bij de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk. Gisteren vielen weer tien doden bij een bomexplosie in de buurt van de stad Mosul. De aanslagen op overwegend shi’itische doelen worden aan sunnitische extremisten toegeschreven.

Vandaag was die twijfel even vergeten en vierden burgers het Amerikaanse vertrek. In de straten van Bagdad waren de tanks en pantservoertuigen van leger en politie met bloemen en nationale vlaggen versierd. Uit luidsprekers klonken patriottische liederen.

Volgens premier Maliki is de terugtrekking „een overwinning” voor de Irakezen, die hij vergeleek met de opstanden van Iraakse stammen tegen de Britten in de jaren twintig. President Talabani bedankte de Amerikanen „die het gevaar hebben getrotseerd om het wreedste regime en onze wederzijdse vijand, de terreur, te bestrijden”. Maar hij waarschuwde ook dat Irak niet volledig veilig zal zijn „zonder werkelijke nationale eenheid en verzoening”. Talabani, een Koerd, duidde daarmee op een van de belangrijkste resterende problemen, het conflict tussen Koerden en Arabieren over Kirkuk. (AFP, AP, Reuters)

Commentaar: pagina 7