Mark Sanford blijft graven

In de VS wil een bekend praktijkgezegde voor politici: ,,If in a hole, stop digging”. Lees en huiver. Het is zo’n bruikbaar advies omdat er altijd weer dienaren van het volk zijn die blijven graven. Mark Sanford, de gouverneur van South Carolina, is zo iemand. Vorige week kwam uit dat hij een paar dagen (waarin

In de VS wil een bekend praktijkgezegde voor politici: ,,If in a hole, stop digging”. Lees en huiver. Het is zo’n bruikbaar advies omdat er altijd weer dienaren van het volk zijn die blijven graven.

Mark Sanford, de gouverneur van South Carolina, is zo iemand. Vorige week kwam uit dat hij een paar dagen (waarin Vaderdag viel!) foetsie was geweest. Bleek dat hij niet was gaan wandelen op de Apalachian Trail, maar bij zijn vriendin Maria in Argentina langs was gegaan.

Grote rel. Hij was een van de kanshebbers op de Republikeinse nominatie voor het presidentschap in 2012. Groot strijder tegen de a-morele Clinton en andere Democraten. Een persconferentie vol berouw.

En nu een vraaggesprek met het persbureau AP. Waartoe? Lees de stroom van reacties onder het interview op de site van The State, de krant van daar. Nuttige journalistiek? Weetnie. Maar als lui die publieke ambten ambiëren en miljoenen de les willen lezen, dan vragen zij erom tegen het licht te worden gehouden.

De gouverneur denkt er niet aan af te treden. Hij laat South Carolina niet in de steek. Hij vraagt vergiffenis. En zal ook wel weer gaan twitteren. En lezen wat zijn vrouw jenny te zeggen heeft.

    • Marc Chavannes