Limburgs orkest bezuinigt

Om een tekort van meer dan een miljoen euro in te lopen gaat het Limburgs Symfonie Orkest een kwart van de tien kantoorbanen schrappen. Het tekort is deels ontstaan als gevolg van activiteiten in het jubileumjaar 2008, toen het orkest 7,5 ton euro te veel uitgaf, maar ook doordat het orkest permanent op te grote voet leeft.

Dat concludeert de nieuwe directeur Henri Broeren na onderzoek van de financiële administratie. Broeren gaat deels bezuinigen door een aantal mensen gedwongen te ontslaan, onder wie de adjunct-directeur, en deels door veel tijdelijke contracten niet meer te verlengen.

Met de bezuinigingen beperkt het Limburgs Symfonie Orkest het gat tot ongeveer één miljoen euro. Zonder ingreep gaat het daar ver overheen. De komende drie jaar wil Broeren het tekort terugbrengen tot nul. Naast de kosten voor het jubileumjaar, gaf het orkest volgens Broeren veel geld uit aan externe onderzoeken naar de organisatie. Ook laakt de nieuwe directeur het „reis- en declareergedrag” van zijn voorganger John Floore.

Over alle huidige uitgaven wordt zoveel mogelijk de kaasschaaf gehaald. Het programma wordt vanaf het seizoen 2010-2011 versoberd. „Tot die tijd staat het al in de theaterboekjes”, aldus Broeren. Maar: „Het programma is nu veel te royaal voor de omvang van het orkest. Gemiddeld spelen we met twaalf extra krachten, een onbetaalbare zaak. Straks gaan we zoveel mogelijk binnen de basisbezetting van 65 plaatsen werken, met minder solisten en met goedkopere contracten. Het betekent dat we het nodige repertoire moeten vergeten: de late Bruckners en Mahlers, en veel andere twintigste-eeuwse composities.”

De acute geldproblemen van het Limburgs Symfonie Orkest zijn opgelost tot oktober dankzij een voorschot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarna zal er een nieuwe oplossing moeten komen. De gemeente Maastricht betaalt inmiddels een deel van het onderkomen van het orkest in een zijstraat van het Vrijthof. Met de provincie Limburg wordt nog overlegd.

Broeren wijt de huidige financiële toestand bij het orkest aan „een absoluut gebrek aan inzicht” bij zowel bestuur als directie. Voorzitter Theo Bovens kondigde eerder zijn aftreden al aan. Hij voelt zich „verantwoordelijk, maar niet schuldig”.

De directeur zegt onderzoek te hebben gedaan naar de mogelijkheden om het vorige bestuur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het tekort. Dat blijkt echter niet mogelijk.

Als het tekort rond 2013 is ingelopen, wil Broeren een grotere bezetting en een eigen concertzaal voor het orkest.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Limburgs Orkest

In het artikel Limburgs Orkest bezuinigt (30 juni, pagina 10) staat dat directeur Henri Broeren van het Limburgs Symfonie Orkest het declareergedrag van zijn voorganger laakt. Broeren heeft dit niet gedaan.

    • Paul van der Steen